Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu

Upozornění

SVÍTÍME ŽLUTĚ, PROTOŽE EDUCA WEEK LIBEREC | týden vzdělání a práce v Libereckém kraji | 7. - 13. 10. 2024

Více informací
Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Konference o řece, která spojuje tři země aneb "Nisa – řeka, která nás spojuje“

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 07. 10. 2024 13:43
  • Rozvoj
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Řeka Nisa protéká a spojuje, ale i jako hranice rozděluje tři evropské státy – Česko, Německo a Polsko. Liberecký kraj si letos 25. výročím připomíná tento důležitý přírodní prvek a jeho nezastupitelnou úlohu v dějinách zmiňovaných států, a to zejména v rámci bezpečnosti, ale i jako volnočasovou a turistickou destinaci. Tomu všemu se populárně naučným způsobem věnoval Liberecký kraj na konferenci s názvem „Nisa – řeka, která nás spojuje“.

Každým rokem v červnu pořádají vodní skauti a další organizátoři za podpory Libereckého kraje plavbu po řece Nise, od pramene až po hraniční bod Trojmezí, „Družina nese symbolické poselství zosobněné Vílou Nisou, která starostům obcí a měst podél řeky připomíná, že péče o vodní tok je záležitostí každého z nás. Jednou za pět let se Víla Nisa s doprovodem vydává na plavbu až k soutoku s Odrou“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.   

Stejně tomu bylo právě letos. Půlkulaté – 25. výročí s sebou přineslo nejen tradiční plavbu, ale také populárně naučnou česko-německo-polskou konferenci. Liberecký kraj podal projekt do Fondu malých projektů Euroregionu Nisa/Interreg Česko-Sasko a společně s německým partnerem, městem Žitava, pozval na čtvrtek 12. září do sídla Krajského úřadu Libereckého kraje v Liberci zástupce institucí a organizací všech tří zemí, kteří se zabývají podporou přeshraniční spolupráce, působí v regionu okolo řeky Nisy a zaměřují se na péči o ni ve všech podobách. Účastnila se i odborná veřejnost, která má co dočinění s péčí o řeku, ekologií, protipovodňovými opatřeními apod.

Pozvání na konferenci přijali rovněž hosté ze Svobodného státu Sasko a Dolnoslezského vejvodství, jejichž území se nachází v Euroregionu Neisse – Nisy – Nysa. „Velmi mě těší, že zde vidím také pana Haralda Altekrügera, předsedu zemského okresu Spree-Neiße, který se nachází v sousedním Braniborsku, a představitele Lubušského vojvodství, které již zasahuje do Euroregionu Spree – Neisse-Bober,“ zmínil ve své úvodní řeči pan Thomas Zenker, starosta města Žitava.

Konference, která měla motivovat účastníky i k navázání nových přeshraničních partnerství a spolupráci na projektech, byla rozdělena do tří tematických bloků. V prvním panelu s názvem „Nisa a dějiny“ se přednášející zaměřili na minulost vodního toku. Téma bylo doplněno mnoha dobovými obrazovými materiály. Partnerské město Žitava v tom samém bloku přestavilo a nechalo nahlédnout také do budoucnosti. Plánovaná transformace regionu Trojzemí, která je ukotvena v projektu Common Ground, cílí na zapojení veřejnosti do tohoto procesu. Proměna území po těžbě uhlí s sebou nese i proměnu hospodářskou a sociální.

Druhý panel konference s názvem „Nisa a bezpečnost“ se věnoval povodním, systému včasného varování před nimi, vzájemné přeshraniční pomoci a možnosti její podpory včetně představení systému přeshraničního včasného varování před různými hrozbami. Tato část setkání byla v čase konání dokonce neplánovaně aktuální, neboť vlivem neustávajících dešťů se zvedly hladiny potoků a řek na území všech tří států a krizové situace nastaly podél většiny těchto vodních toků.

Závěrečný panel „Nisa a volný čas“ prezentoval turistickou přeshraniční nabídku s cílem propojení a propagace v infocentrech zúčastněných zemí. Prezentace se zaměřila také na možnosti volnočasových aktivit nejen na řece, ale také ve třech příhraničních státech rozkládajících se kolem ní.

Účastníky konference „Nisa – řeka, která nás spojuje“ její organizátoři pozvali na návštěvu Severočeského muzea v Liberci, kde kromě stále expozice mohli návštěvníci shlédnout i výstavu s regionálním zaměřením o Jizerských horách i o světoznámém architektu Karlu Hubáčkovi.

 

Kleinprojektefonds Sachsen – Tschechien 2021–2027

Veranstaltung / akce: Konference / Konferenz

Fond malých projektů Česko – Sasko 2021–2027

Projekttitel / název projektu: „Nisa – řeka, která nás spojuje“ - „Die Neiße – der Fluss, der uns verbindet“ ERN-0359-CZ-06-05-2024

Interreg

Euroregion
 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky