Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Klášter dominikánů v Jablonném v Podještědí se dočká obnovy. Kraj ji podpoří individuální dotací

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 07. 08. 2024 10:56
  • Kultura

Sdílet článek

Obnovu kaple Panny Marie v bazilice sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí podpoří Liberecký kraj individuální dotací necelý jeden milion korun. Rozhodli o tom na svém včerejším jednání krajští radní.  

Rada kraje konkrétně na svém včerejším jednání schvalovala poskytnutí účelové dotace Klášteru dominikánů v Jablonném v Podještědí na projekt s názvem Obnova kaple Panny Marie v bazilice sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí“. Rozpočet projektu na období 2024 činí celkem 2.278.737,34 korun včetně DPH. Dotace Libereckého kraje tak bude 43,88 % z celkových výdajů projektu – což je 999.909,94 korun.

Bazilika sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí stojí na místě původně gotického kostela a kláštera dominikánů připomínaného již roku 1252. Na jeho místě byla v letech 1699–1722 postavena monumentální barokní stavba podle projektu vídeňského architekta Johanna Lucase von Hildebrandta na podnět Františka Antonína Berky z Dubé. Chrám byl vybudován nad hrobem sv. Zdislavy, která je tam uctívána. V letech 2020–2023 se obnovy dočkal barokní interiér baziliky, nedošlo však k restaurování kaple Panny Marie,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Liberecký kraj podpořil za posledních osm let v rámci individuálních dotacích dohromady 68 projektů za souhrnnou částku 72.565.800 korun. Jen v letošním roce bylo rozděleno z dotačního programu 22 milionů korun a na individuálních dotacích 18 milionů. Mezi obnovené památky patří zejména areál poutního kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici, zámek Vartenberk ve Stráži pod Ralskem či objekt bývalé sušárny chmele v Dubé.  

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky