Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Klasika i inovace. Jablonecké muzeum ukazuje současné české vánoční ozdoby ze skla

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 14. 11. 2019 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Na závěr roku připravilo Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou pro návštěvníky výběr z aktuální nabídky osvědčených vzorů, novinek a exkluzivit foukaných a perličkových skleněných vánočních ozdob. Některé z výrobků budou mít na výstavě dokonce svou světovou premiéru.

Jablonecké muzeum se dlouhodobě věnuje rozšiřování a zkvalitňování své unikátní sbírky vánočních ozdob. Koncepčně rozvíjí též aktivní spolupráci s jejich výrobci a exportéry, sleduje vývoj firem, přípravu nových kolekcí, reakce na světové trendy v tvarech, dekorování i technologiích, zajímá se o jejich úspěchy a prezentace na mezinárodních veletrzích. Vánoční ozdoby dnes nejsou pouze sezónní záležitostí, své příznivce oslovují celoročně a jejich sortiment se proto neustále rozšiřuje. 

„Výstava skleněných vánočních ozdob se již v jabloneckém muzeu stala tradicí. A na té letošní, nazvané Současné české vánoční ozdoby, budou poprvé k vidění též unikáty a kolekce vytvořené přímo pro tuto akci,“ říká její kurátorka Dagmar Havlíčková. Rodinná firma Glassor představí největší vánoční ozdobu a speciálně kombinované kolekce sestavené pro výstavu. Exportní firma ORNEX zaujme návštěvníky novými exkluzivními vzory a taktéž jedinečnou výstavní kolekcí. Tradiční výrobce Rautis, který se jako jediný na světě zabývá zhotovováním perličkových vánočních ozdob, v muzeu poprvé představí svou novinku – kolekci 3D hvězd.

„Během konání výstavy bude ve vestibulu muzea zajištěný rozšířený prodej vánočních ozdob,“ uvedla ředitelka muzea Milada Valečková. Pro dětské návštěvníky je určen doprovodný program v podobě kvízu a omalovánek. „Výstava je pro nás důležitou předehrou před otevřením nové stálé expozice skleněných vánočních ozdob Svět zázraků v muzejní přístavbě, jejíž otevření plánujeme na konci příštího roku,“ doplnila Valečková.

Slavnostní vernisáž se v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou uskuteční ve čtvrtek 21. listopadu od 17 hodin, atmosféru navodí kulturní vystoupení i vůně vánočního cukroví. Výstava potrvá do 16. února 2020.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky