Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kinař z Nového Boru získal výroční cenu in memoriam na filmovém festivalu

TZ Kultura Nový Bor, s.r.o.

tiskový mluvčí

  • 04. 08. 2017 09:59
  • Kultura
  • Sociální

Sdílet článek

Asociace českých filmových klubů (AČFK) udělila ve čtvrtek 3. srpna na filmovém festivalu letní filmové školy (LFŠ) v Uherském Hradišti výroční cenu in memoriam Radovanu Novotnému, kinaři z Nového Boru. "Radovan byl neskutečný kinařský srdcař, pro kterého byla kultura v Novém Boru, ale nejen tam opravdovým středobodem života.
Vedení kina, podpora filmového klubu, pravidelné organizování Novoborské akademie spojených kinematografií (NASK), která si za léta své existence získala silnou pozici a i další zajímavé akce ve městě byly jeho silnou doménou. Kultura v Novém Boru přišla o výjimečnou osobnost a my o báječného kolegu. Na Letní filmové škole v Uherském Hradišti si měl převzít Výroční cenu za dlouholetou podporu a nadšení pro kulturu v Novém Boru, za příkladné vedení kina a vzornou spolupráci s filmovým klubem, bohužel už to nestihl," říká Radana Korená, předsedkyně Rady Asociace českých filmových klubů. "Když odejde člověk schopný, laskavý, milý, a dělá věci srdcem, dlouho to trvá, než se s tím srovnáte. Byl odborník, znalec české i světové kinematografie, třicet let pečoval o kino, které vzkvétalo. Do Boru se sjížděli kinaři z celé republiky. Spoustu režisérů a herců ho znali osobně jako kamaráda," dodává Radana Korená.
Výroční cenu za Radovana Novotného převzal jeho nejstarší syn Jakub společně s Radovanovým bratrem Milanem. "Za celou rodinu Vám děkuji a věřím, že má nahoře táta velkou radost," řekl aplaudujícímu sálu ve stoje, Jakub.  
AČFK každoročně udílí ceny i významným režisérům a filmovým profesionálům. Letos cenu získala společně s Radovanem Novotným také herečka Magda Vášáryiová, švédský režisér Jan Troell a v sobotu 5. srpna si cenu převezme režisér Jan Svěrák.
Asociace je členem Mezinárodní federace filmových klubů a podílí se také na distribuci filmů v ČR.
 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky