Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Každá kapka se počítá. V kraji se loni rozhodlo darovat krev téměř sedm tisíc lidí

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 24. 05. 2024 09:17
  • Rozvoj
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Každá kapka krve může zachránit lidský život. V Libereckém kraji se pro její darování v roce 2023 rozhodlo celkem 6 500 lidí. Pomohli tak pacientům s vážnými úrazy i chronickými onemocněními. Počet dárců krve zůstává v regionu v průběhu let spíše stabilní.

Růžena Filipová našla svou motivaci v rodině. „Vzorem mi byl tatínek. Když už mu jeho zdraví neumožňovalo pokračovat v dárcovství krve, rozhodla jsem se pro převzetí štafety já. Mé prvotní obavy z bolesti hned na začátku rozptýlil lidský přístup personálu a příjemné prostředí transfúzního oddělení," říká a dodává, že i vědomí důležitosti role dárců pro záchranu lidských životů hrálo v jejím rozhodnutí klíčovou roli.

V čekárně se nejčastěji setkává s lidmi ve věku 40 – 45 a staršími. Mladší ročníky však převažují mezi prvodárci. Darovat krev a zachránit někomu život je samo o sobě velká motivace. Mezi další nejčastěji skloňované benefity patří např. možnost odečtu až tří tisíc z daňového základu za každý bezpříspěvkový odběr či výhody zdravotních pojišťoven.

Data z Datového portálu Libereckého kraje

 

V roce 2023 došlo v Libereckém kraji k mírnému poklesu dárcovství krve. Bylo provedeno 13 240 odběrů krve, což je o 679 odběrů méně než v roce 2022. Ten však byl v počtech odběrů nejsilnější za posledních pět let. Mezi dárci se objevují hasiči, policisté, záchranáři, vojáci, ale i sportovní týmy nebo firemní zaměstnanecké kolektivy.

Právě firemní zaměstnanecké kolektivy se začínají objevovat čím dál častěji na transfúzním oddělení v České Lípě, kde počet pravidelných dárců a prvodárců již čtvrtým rokem klesá. „Oslovili jsme zdravotní pojišťovny a společně s nimi propagujeme dárcovství krve v rámci Dnů zdraví ve firmách. Cílí především na potenciální dárce s krevní skupinou A a 0,“ říká Renata Rybáčková z transfúzního oddělení Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa.

Nemocnice se snaží být s dárci krve ve spojení. „Spolupráci mezi transfúzním oddělením a dárcem vnímám jako důležitou součást systému. Dárci na našem oddělení využívají objednávkový systém na webových stránkách transfuzního oddělení. Každý tak má možnost přijít darovat krev v den, kdy mu to nejvíce vyhovuje. V případě akutní potřeby některé z krevních skupin používáme k informování dárců sociální sítě,“ uvedla Renata Procházková z transfúzního oddělení Krajské nemocnice Liberec.

 

„Na každého dárce bychom měli pohlížet jako na hrdinu, nesmíme ale zapomínat ani na zaměstnance transfúzních oddělení, kteří jsou s dárci v kontaktu a společně tak zajišťují udržování krevních zásob v regionu,“ uzavírá Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Výhody bezpříspěvkového dárcovství

Každý dárce má nárok na odečet tří tisíc korun ze základu daně za každé bezplatné darování krve. Benefity nabízí i zdravotní pojišťovny. Kromě toho mají obě nemocnice soupis vlastních benefitů. V České Lípě tak mohou jezdit zdarma MHD nebo jít se slevou do bazénu. Nemocnice uvádí aktuální seznam výhod na svých  stránkách . V Liberci čeká na dárce sleva na jízdné v MHD nebo výhodný vstup do místní ZOO. Přehled je uveden na konci  informací pro dárce .

Krev mohou darovat lidé ve věku 18 – 65 let, kterým to umožňuje jejich zdravotní stav. Před každým odběrem je provedeno základní zdravotní vyšetření, pohovor s lékařem či pověřenou sestrou a vyšetření krve. Dárci vyplní dotazník o svém zdravotním stavu a jsou jim připomenuty informace o překážkách v darování krve.

Překážky v darování krve

Existují situace, kdy darování krve není možné, protože by mohl být ohrožen zdravotní stav dárce nebo případného příjemce darované krve. Zdravotní stav dárce tedy musí vyhovovat přísným kritériím. S prodělaným onemocněním, užíváním některých léků nebo třeba cestováním pak mohou vyvstat dočasná omezení pro darování.

Informace pro dárce krve se nacházejí na stránkách nemocnic v  České Lípě  a v  Liberci . Další  data o darování krve  pak na  Informačním a datovém portálu Libereckého kraje .

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky