Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kam za oddechem v Krkonoších? Do Janských lázní

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 30. 08. 2024 15:13
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Lázeňství je jedním z nejvýznamnějších odvětví českého a polského cestovního ruchu i v krkonošském regionu. Účastníci léčebných pobytů pobytem v lázních často nahrazují klasickou dovolenou, stále více jich do lázní přijíždí proto, aby si upevnili, popřípadě zvýšili kondici. V Janských Lázních vyvěrají asi tři desítky pramenů s radioaktivní, minerální a termální vodou.

„České lázně dnes nabízejí skvělý servis a Jánské lázně nejsou výjimkou. Kromě pobytů, které mají pacienti doporučené po operacích nebo při dlouhodobých potížích s pohybovým ústrojím, je možnost zajistit si plně hrazený pobyt a využít odborné péče,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V současné době se minerální vody pro koupele jímají ze dvou zdrojů: Janova a Černého pramene a přivádějí vodu hydrouhličitanovápenatosodného typu z hloubky 700 až 1.400 metrů. Jde o kvalitní vodu s teplotou 27 °C. Ke koupelím se tato teplá voda začala používat ve 14. století. Tehdejší majitel panství Zilvar ze Silbersteinu nechal nad pramenem postavit dřevěnou boudu. Další lázeňské budovy přistavěl roku 1677 kníže Jan Adolf Schwarzenberg a položil tak základy krkonošského lázeňství. 

Významným počinem lázeňských odborníků na začátku minulého století byla analýza Oskara Baudysche z Rockefellerova ústavu z New Yorku a Yalské univerzity. Rozbory prokázaly, že minerální voda má podobné složení jako zdroje ve Warm Sprigs ve státě Georgia v USA, vhodné k léčení následku po obrně, zejména po obrně dětské. Jejich metody začali od roku 1935 uplatňovat i lékaři v Janských Lázních, kteří získali celosvětový ohlas v úspěšnosti léčby.

Janské Lázně se specializují na léčbu nemocí pohybového i dýchacího ústrojí, stavu po popáleninách, nervových a onkologických onemocnění dětí i dospělých. Vedle rady procedur nechybí bazén s termální vodou i pro imobilní klienty. Léčebné výsledky podporují dlouholetá místní tradice a zkušenost zdejších odborníků, stejně jako umístění Janských Lázní v neopakovatelném prostředí Krkonoš. Známým objektem Janských Lázní je takzvaný Prameník s minerální vodou pro kolemjdoucí. Napájí jej Starostův a Panský pramen z pramenišť přírodních léčivých zdrojů v Rudolfově údolí.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky