Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jsme mistři republiky v robotice, hlásí z českolipské průmyslovky

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 13. 06. 2024 12:26
  • Školství

Sdílet článek

V konkurenci 14 týmů středních škol z celé České republiky uspěli žáci Střední průmyslové školy Česká Lípa v robotické soutěži VEX IQ Robotics competition Full Volume, která se konala 6. června v O2 Aréně v Praze. Titul mistři České republiky potvrdili výhrou ve třech kategoriích soutěže: Teamwork, Skills a Judges Award.

Oba soutěžní týmy tvořili žáci oboru Mechatronik, který se vyučuje na Střední průmyslové škole v České Lípě. Tým s názvem Loboti představovali Viktor Kabanov a Vojtěch Talman ze třídy 4.C, tým NumOne zastupovali Ivan Turek a Jan Diviš Fedurca ze třídy 3.C.

„Chtěl bych všem čtyřem žákům oboru mechatronik pogratulovat a poděkovat za skvělou reprezentaci nejenom jejich školy, ale i našeho kraje. Robotika je určitě oborem budoucnosti a je dobré vědět, že mistři v tomto oboru pochází právě z Libereckého kraje,“ řekl Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

„Oba týmy v O2 Aréně v Praze prošly inspekcí svých robotických modelů dle pravidel soutěže. Řešily se rozměry a skutečnost originality dílů VEX IQ. Následovalo rozřazení dle náhody do zápasů v rámci týmové výzvy – Teamwork,“ popsal začátek mistrovství Alexandr Fales, trenér a kouč obou týmů s tím, že během finálových zápasů obhájil tým Loboti své prvenství.

Paralelně s touto výzvou probíhala výzva dovedností – Skills. V této výzvě soutěží každý tým sám za sebe ve dvou disciplínách – ovládání robota pomocí ovladače a autonomní režim. I tady tým Loboti zvítězil.

Druhý tým NumOne získal cenu poroty – Judges Award. Cenu uděluje odborná porota na základě rozhovoru s členy týmu, obhájení strategie, návrhu a konstrukce robota, hodnocení inženýrského zápisníku a podobně.

„Je to velký úspěch pro naši školu, žáci se museli naučit pravidla soutěže, vymyslet ideální strategii, zkonstruovat funkční model robota pro nejlepší výsledek zápasů, vytvořit vhodný HW profil, naprogramovat správně ovladač a autonomní režim tak, aby mohli vyhrát,“ dodal Fales. „Za úspěchem stojí hodiny tréninku.“

„Na soutěž VIQRC Full Volume jsme se připravovali několik měsíců, pan Alexandr Fales nás celou přípravou provázel a dost nám pomohl i poradil. Věřili jsme si na slušný výsledek, ale nikdy jsme si nedovolili říct, že to s jistotou vyhrajeme. Nakonec se nám díky naší velmi dobré spolupráci, volbě dobrých strategií a vynikající improvizaci během všech zápasů povedlo vyhrát. Vyhráli jsme jak alianční výzvu, kde jsme museli spolupracovat s jinými týmy, tak i sólovou výzvu společně s autonomním režimem. Z této soutěže si tak odvážíme 2 trofeje a titul mistři republiky,“ řekl Viktor Kabanov z týmu Loboti.

„Soutěž byla naprosto skvělá, příprava i samotné soutěžení mě velice bavilo a už teď se těším a přemýšlím nad příštím rokem. Pana učitele Alexandra Falese jakožto kouče bych za nic nevyměnil, je naprosto perfektní, co se týče pomoci při přípravě, tak i motivaci při soutěžení. Do soutěže jsme jeli s tím, že podpoříme hlavně tým Loboti, a načerpáme inspiraci. Zaměřili jsme se na sběr červených herních elementů, které prakticky nikdo jiný nesbíral. Díky naší konstrukci a strategii jsme získali cenu Judges Award udělenou porotou,“ vysvětluje Ivan Turek z týmu NumOne.

Web soutěže včetně listiny vítězů: https://visualcommunication.cz/vex-soutez/soutez-iq-pro-ss/.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky