Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Již 13. novoroční přátelské setkání ke vzdělávání v Trojzemí se konalo na Kristýně

Mgr. Langer Jiří

  • 16. 01. 2013 17:59
  • Školství

Sdílet článek

 

TROJZEMÍ NISA - HRÁDEK NAD NISOU – LIBERECKÝ KRAJ - EUROREGION NISA.
Již potřinácté se v sobotu 5. ledna 2012 uskutečnilo na hrádecké Kristýně novoroční přátelské setkání k výměně zkušeností a diskusi o spolupráci ve vzdělávání v Trojzemí Nisa.

 

Téměř dvacet přátel vzdělávání ze tří států česko-německo-polského Trojzemí se sešlo první lednovou sobotu na hrádecké Kristýně neformální diskusi o spolupráci. Novoroční přípitek k přivítání účastníků přednesl starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka. V úvodu k následující volné neformální diskusi připomněl organizátor setkání Jiří Týř, že setkání na Kristýně přispěla za 12 let svého trvání několika iniciativami ve vzdělávání a přeshraniční spolupráci v kraji a Trojzemí Nisa.  

 

Už v prvním roce existence krajů se z iniciativy účastníků setkání uskutečnil na Kristýně mezinárodní seminář Prevence v Trojzemí, na kterém se sešli pedagogové čtyř okresů nového Libereckého kraje, aby se saskými přáteli porovnali a prodiskutovali přístupy k prevenci sociálně patologických jevů na české a německé straně a na toto setkání pak navázaly další aktivity. Pak se účastníci setkání věnovali spolupráci s Lužickými Srby, což rovněž vedlo k navázání osobních i pracovních dodnes trvajících přátelství. Pak se pozornost účastníků setkání zaměřila na vznikající Centrum vzdělanosti Libereckého kraje a navázání spolupráce českých a polských škol v Trojzemí a přibližně ve stejné době začala i spolupráce Libereckého kraje s marienthalskou vzdělávací agenturou Pontes. CVLK se stalo oficiálním partnerem Pontes a spolupráce přináší každý rok nové výsledky. Loňské novoroční setkání přineslo námět uspořádání záříjové konference o kvalitě vzdělávání v Libereckém kraji. Konferenci pak zorganizovalo CVLK na hradu Grabštejně a jejími hosty byli i přátelé z Pontes. Trvale diskutovaným problémem je potřeba lepší koordinace aktivit ve vzdělávací a multikulturní oblasti života v Trojzemí a tomuto problému se přítomní věnovali i v letošní debatě.

 

Přinášíme stručný výběr z letošních z diskusních přípěvků a námětů:

 Josef Horinka, starosta Hrádku nad Nisou, v přítomnosti hejtmana LK Martina Půty, ocenil význam novoročních setkání pro vzájemnou komunikaci školských institucí s obcemi, jejíž kvalita je obecný problém a má význam zejména pro řízení základních škol obcemi. Vyzdvihl přitom přínos loňské grabštejnské konference Kvalita ve vzdělávání v LK, která umožnila setkání zástupců základních a středních škol e zástupci obcí a na níž odbor školství LK nabídl obcím i další spolupráci, a vyslovil příslib odpory města Hrádek nad Nisou jejímu letošnímu pokračování.

 ·         Martin Ditrich, ředitel Centra vzdělanosti Libereckého kraje, seznámil přítomné s poznatky a záměry z prvního roku svého působení v CVLK. CVLK stále ještě nedělá vše, co by mohlo pro vzdělávání v LK dělat. Důkladným rozborem situace bylo zjištěno, že CVLK se musí více soustřeďovat na systémové projekty pro celý kraj, zlepšit přitom nabídku dalšího vzdělávání a služeb školám i spolupráci se školami a dalšími sociálními partnery. Tyto poznatky a strategie CVLK jsou shrnuty v prvním čísle čtvrtletního Zpravodaje CVLK a mají, zdá se, i podporu škol. Nyní jsou projednávány s novým vedením kraje a pak budou potupně uskutečňovány tak, aby CVLK lépe než dosud přispívalo ke vzdělanosti obyvatel kraje. 

 ·         Eva Bartoňová, náměstkyně ministra školství, ocenila význam přeshraničního setkávání lidí ke vzdělávacím otázkám – jde nám především o spolupráci lidí, ne jen institucí a zahraniční zkušenosti jsou pro nás cennou inspirací. Vzájemné sdílení zkušeností, znalost vzdělávacích systémů a jejich přibližování má význam i při uplatnění lidí na trhu práce. Ekonomická prosperita dané oblasti je důležitá pro všechny tři státy, které se v Trojzemí Nisa stýkají.

Eva Bartoňová dále informovala přítomné o důležitých tématech školství, a to např. o financování regionálního školství. Další z témat bylo krátké představení „školské právnické osoby“, což je téma pro svazky obcí a je možností jak zlepšit kvalitu vzdělávání, materiální a ekonomickou situaci škol. Dále informovala o připravovaném setkání ministra školství prof. P. Fialy s hejtmany krajů v lednu roku 2013.

 ·          Zdeněk Krabs, ředitel Střední odborné školy Na Bojišti, ocenil rovněž přínos a atmosféru záříjové konference o kvalitě vzdělávání na Grabštejně, kde vystoupil i pěvecký sbor školy, a vyslovil se pro její pokračování. Grabštejn je zřejmě krajsky nejvhodnějším místem pro podobné akce a pro organizování přeshraniční spolupráce. Jeho škola má zkušenosti se spoluprací s německou i polskou stranou a na Grabštejně už instalovala osvětlení výstavních prostor a kaple Sv. Barbory a dál tam bude ještě vylepšovat elektronický komunikační systém hradu.

·         Josef Růžička, nezávislý publicita, ocenil věcný význam i atmosféru grabštejnské konference Kvalita ve vzdělávání a připomenul k tomu i význam zde přijatého Desatera potřeb školství v Libereckém kraji, pro jehož uskutečnění je potřebná všeobecná shoda. Přislíbil i svou budoucí účast na dalších vzdělávacích akcích v LK, např. na letošních Girls-Boys Days.
 

·         Josef Šorm, ředitel prestižní liberecké Strojní a elektrotechnické průmyslové školy, připomněl trvalý význam podpory technického vzdělávání pro udržení zaměstnanosti a zvyšování kvalifikace lidí v kraji. Inspiroval ho k tomu nejen předchozí průjezd okolo dnes zaniklého a opuštěného závodu Praga, který byl kdysi na světové úrovni ve výrobě ozubených kol, ale především fakt, že takových zaniklých značek je u nás víc a není jiné cesty, než přes um technicky vzdělaných lidí vytvářet nové vynikající firmy a obchodní značky. Podpora vzdělávání a jako základní podmínky hospodářské prosperity je ve vyspělých zemích nadstranickou věcí veřejného zájmu. Josef Šorm rovněž nabídl CVLK menší finanční přípěvek jeho školy na pořádání setkávání pedagogů k uskutečnění cílů novoročních setkání.

·         Vladimír Cvrček, bývalý pracovník Pedagogického centra Liberec a CVLK se zmínil o svých minulých zkušenostech z fungování dřívějších metodických kabinetů a připomněl, že na tuto součást na Grabštejně dohodnutého pedagogického Desatera by se nemělo zapomenout. Připomenul i spolupráci s Lužickými Srby, kteří mají u Budyšína krásný a čtyřjazyčně informující pomník Cyrila a Metoděje a stálý zájem o spolupráci českou stranou. Letos v červenci je 1150 výročí příchodu Cyrila a Metoděje. Nabízí se tedy možnost zúčastnit se oslavy tohoto výročí právě u tohoto pomníku a nabídl svou spolupráci při organizaci takového setkání představitelů i občanů LK s Lužickými Srby.

 ·         Jan Samšiňák, učitel liberecké Střední školy strojní, stavební a dopravní, rovněž připomněl, že kvalitní vzdělávání je důležitá a namáhavá práce pro žáky i učitele a je nutné dávat mu dobré podmínky. Týká se to i vzdělávání učitelů a vzdělávání dospělých. V něm hraje významnou roli i celostátní projekt UNIV 2 KRAJE, který účinně napomáhá středním odborným školám stát se důležitými místy i pro vzdělávání dospělých. Potvrdil to i Vladimír Ort, který k tomu jako dlouholetý školský pracovník poznamenal, že ministersky koordinovaná řada systémových projektů pro vzdělávání dospělých napomáhá i spojení škol se zaměstnavateli a dalšími vzdělávacími organizacemi včetně soukromých vzdělavatelů.

 ·         Regina Gellrich, ředitelka marienthalské vzdělávací agentury Pontes (mosty), uvedla, že mnohé problémy má česká i německá strana společné a naše více než pětiletá intenzivní spolupráce napomáhá jejich lepšímu řešení. Příkladem mohou být mnohé už úspěšně realizované a také nově vznikající projekty. Ocenila českou účast na loňské konferenci k 10. výročí fungování Pontes a také německou účast na Grabštejnské konferenci Kvalita ve vzdělávání. Připomněla např. už tradiční dvoudenní pobytové akce pro žáky ZŠ Boys-Girls Days, při nichž jsou děti z Trojzemí seznamovány s možnostmi a způsoby, jak získat práci v sousední zemi, při kterých za českou spolupracuje Věra Týřová z hrádecké základní školy. Pro jazykovou výuku dětí mateřských škol v Trojzemí Nisa vznikl po loňském novoročním setkání na Kristýně nový projekt Trilingo. Přítomní přitom ocenili kvalitu trojjazyčných omalovánek pro malé děti s kreslenými motivy z Trojzemí. Jazyková výuka je pro Trojzemí velmi důležitá a proto v německém Marienthalu bude zřejmě zřízeno i Jazykové centrum Trilingo nejen pro děti z mateřských škol.

·         Pavel Farský, nový místostarosta Hrádku nad Nisou, ocenil nadstandardní zájem Libereckého kraje o spolupráci s obcemi při zajišťování chodu základních škol a připomenul, jak citlivá otázka to je a jak důležité je umět najít skutečně optimální, nikoli jen úřední řešení jednotlivých konkrétních problémů.

 ·         Tomáš Princ jako ředitel liberecké SŠSSD, školy s mnohaletými zkušenostmi s národními i mezinárodními vzdělávacími projekty s několika partnerskými školami a organizacemi v Německu, Polsku a Švédsku, potvrdil zájem jeho školy na pokračování těchto aktivit. SŠSSD např. loni na Grabštejně nově rekonstruovala historický altán pomocí projektu, na němž spolupracovali naši a němečtí tesařští učni. Význam grabštejnské konference byl i v tom, že o zájem žáků o technické obory i o přeshraniční spolupráci s partnerskými školami je nutné trvale pečovat a proto by tato konference měla pokračovat i v dalších létech. V přeshraniční spolupráci škol dochází i ke změnám vedoucím k potřebě hledat nové partnery. Například loni byla v Polsku zrušena Střední škola energetická a ekonomická v Bogatynii, s jejímiž žáky i učiteli SŠSSD více než šest let intenzivně spolupracovala. Tuto ztrátu se SŠSSD pokusí nahradit jiným partnerstvím se školou v dojezdové vzdálenosti. SŠSSD byla loni českou partnerskou školou dvoudenní pobytové akce pro žáky ZŠ Boys-Girls Days a Tomáš Princ potvrdil Regině Gellrich toto partnerství i pro letošní rok.

 ·         Jiřina Princová, vedoucí krajského odboru školství, uvedla, že práce pro vzdělanost lidí v LK je pro většinu pracovníků odboru také srdeční záležitostí, tedy i věcí, na níž jim opravdu záleží. Pomáhá to překonat situace, kdy zatížení mnoha protichůdnými úkoly při zmenšujícím se rozpočtu se nezmenšuje, spíš naopak. Hlavní starostí odboru je v současných nelehkých podmínkách zvýšeným úsilím zachovat stabilitu a dostupnost vzdělávání v kraji a vedle toho i zlepšovat jeho kvalitu.

 ·         Alena Losová, nová členka rady LK pro školství, ocenila věcný a inspirativní význam předchozích diskusních příspěvků. Uvedla, že jako nová radní udělá, co bude možné pro to, aby omezení pro školství bylo v LK co nejméně a aby se podmínky pro kvalitní vzdělávání zlepšily. Důležité kroky nebudou dělány unáhleně, ale až po důkladnějším obeznámení se s celou situací a po konzultacích se zúčastněnými. Zaměření podzimní grabštejnské konference je přínosem k těmto cílům a navrhne proto její zařazení do plánu akcí LK pro letošní rok s tím, že její druhý ročník by měl zajistit větší účast zástupců obcí a zejména jejich základních škol.

 ·         Martin Půta, hejtman libereckého kraje, nejprve pozdravil přítomné poprvé ve své nové funkci, ocenil přínos minulých novoročních setkání a dál mluvil o novém přístupu LK k některým věcem. Liberecký kraj se nebude dále zadlužovat, bude mít vyrovnané hospodaření a údaje o hospodaření kraje budou zveřejněny. Znamená to, že bude přehodnoceno i financování některých věcí, které nelze považovat za krajskou záležitost. Jde tu jak o zřizovatelský vztah k některým institucím, tak i o část infrastruktury kraje. Napomůže tomu i změna rozpočtového určení daní, takže některé dosud krajem financované věci mohou být převedeny pod obce. Změna nastane také v zodpovědnosti při plánování, získávání a hospodaření s EU dotacemi, s nimiž bude zodpovědněji a hospodárněji nakládáno. Tyto změny by měly vést k tomu, že na ty nejdůležitější věci, mezi něž vzdělávání patří, by měly být peníze i bez zbytečného zadlužování.
Celkový závěr setkání je možné shrnout do tří odstavců:

 ·         Je potřebné dál pomáhat navazování osobních kontaktů a spolupráce nejen mezi představiteli organizací, ale především mezi lidmi společných zájmů. Nikoli zájmy organizací, ale zájmy lidí lidi opravdu sbližují. Pro to je stále potřebné všemi prostředky vytvářet další nové a lepší možnosti.
·         Malé Trojzemí a jeho bezprostřední okolí poskytují mnoho dobrých příležitostí těm, kdo chtějí, aby jejich aktivity nezapadly do šumu velkoměstského života v Liberci. Hrad Grabštejn, Kristýna, nové hrádecké multifunkční centrum, chrastavská muzea ubytovací, stravovací a zejména velký rekreační potenciál celé oblasti umožňuje uskutečnit v Malém Trojzemí některé věci mnohem lépe než například v Liberci. 
 

·         Pro zlepšení kvality vzdělávání včetně propagace technických oborů a řemesel je vhodné umožnit v kraji prostřednictvím CVLK pravidelnější setkávání zástupců škol s představiteli zastupitelských organizací, sociálními a příhraničními partnery a nelze přitom zapomínat na překonávání jazykových bariér v Trojzemí Nisa. Grabštejn osvědčil svůj přirozený význam v regionu i jako důstojný protějšek německého Marienthalu na české straně.
 Partnery letošního novoročního setkání na Kristýně, byli kromě hrádeckého starosty Josefa Horinky také Martin Ditrich, ředitel CVLK a Tomáš Princ, ředitel SŠSSD Liberec.

 Hrádek n. N., 6.1.2013

 Kontakt:         
 

Jiří Týř, Hrádek n. N., Nisou, tel. 603 162 337, e-mail: tyrjir@gmail.com

Josef Růžička, Hrádek n. N., Nisou, tel. 728 565 786 , e-mail: josef_ruzicka@volny.cz

 

Odkazy:

 

Chtít, umět a moci - http://www.dts.cz/cgi-bin/dts/dts.fcgi?stranka=3&kategorie=6&akce=clanek&id=26&jmeno=&heslo=

 

Prevence v Trojzemí - (nejen) tisková zpráva

http://www.dts.cz/cgi-bin/dts/dts.fcgi?stranka=3&kategorie=6&akce=clanek&id=32&jmeno=&heslo=

 

HLAVNÍ CÍLE PROJEKTU LUŽICE A EU

http://www.dts.cz/cgi-bin/dts/dts.fcgi?stranka=3&kategorie=9&akce=clanek&id=241&jmeno=&heslo=

 

Euroregion Nisa: Výjezdní zasedání podvýboru VEI - Lužice a EU

http://www.dts.cz/cgi-bin/dts/dts.fcgi?stranka=3&kategorie=9&akce=clanek&id=242&jmeno=&heslo=


Deutsch:

 

Wollen, Können, Dürfen

http://www.dts.cz/cgi-bin/dts/dts.fcgi?stranka=3&kategorie=6&akce=clanek&id=51&jmeno=&heslo=

 

Prävention im Dreiländereck - (nicht nur) Pressemitteilung

http://www.dts.cz/cgi-bin/dts/dts.fcgi?stranka=3&kategorie=6&akce=clanek&id=52&jmeno=&heslo=

EUROREGION NISA/ NEISSE/ NYSA - "Die Lausitz und die EU"

http://www.dts.cz/cgi-bin/dts/dts.fcgi?stranka=3&kategorie=9&akce=clanek&id=245&jmeno=&heslo=

http://www.dts.cz/cgi-bin/dts/dts.fcgi?stranka=3&kategorie=9&akce=clanek&id=233&jmeno=&heslo=

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky