Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jarní prázdniny v Křišťálovém údolí zvou do skláren a restaurací

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 25. 02. 2020 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Na krásy sklářského, bižuterního a šperkařského řemesla láká návštěvníky Libereckého kraje Křišťálové údolí. Během jarních prázdnin se tak nabízí jedinečná možnost navštívit některý ze sklářských podniků ve zdejším regionu.

„V povědomí návštěvníků je zima v Libereckém kraji spojená s lyžováním. Je tady ale řada dalších způsobů jak trávit volné chvíle.  Zajímavé možnosti skýtají právě dílny výrobců bižuterie a sklářů,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

„Jsou jarní prázdniny, lidé přijíždí do našeho kraje — do Jizerských hor, Lužických hor, Krkonoš. Chceme, aby také navštívili nějakou živou výrobu a přišli do sklářské huti, kde je vždycky teplo,“ doplnil manažer projektu Křišťálové údolí David Pastva.

Pravidelnou otevírací dobu nabízí hned pět z nich. Na Novoborsku se těší na návštěvníky ve sklárnách Floriánova huť v Častolovicích nebo Pačinek Glass v Kunraticích u Cvikova. Přímo u Pačinkovy sklářské huti lze obdivovat i skleněnou zahradu; přístupná je nepřetržitě.

V samotném Novém Boru je unikátně propojena huť s restaurací, a to ve firmě Novotny Glass Centrum. Obědvat přímo u sklářské pece je možné ale i ve sklárně Lasvit Ajeto v nedaleké Lindavě. Právě zde si navíc mohou návštěvníci vyrobit za odborné asistence zkušeného skláře i nějaké dílo. Originální vlastní půllitr nebo třeba vázičku je možné vyzvednout již druhý den.

Nejen prohlídky sklárny, ale množství doprovodných služeb nabízí Sklárna a minipivovar Novosad & Syn v krkonošském Harrachově. Návštěvníci se zde seznámí s provozem v nejstarší sklárně v Čechách, mohou ale navštívit i restauraci nebo třeba pivní lázně.

Liberecký kraj je celosvětově unikátní právě koncentrací sklářské a bižuterní výroby s vysokým podílem ruční práce. V regionu je více než 200 firem od těch velkých až po malé rodinné podniky nebo jednotlivé živnostníky, kteří pracují sami doma. Po automobilovém průmyslu je sklářství druhým nejsilnějším průmyslovým odvětvím v kraji.

V Křišťálovém údolí funguje množství rozličných podniků: v blízkosti oblíbených středisek v Jizerských horách a Krkonoších lidé vyhledávají návštěvu výrobny perličkových vánočních ozdob Rautis v Poniklé nebo kreativní programy v Muzeu výroby korálků v Jablonci nad Nisou. Výrobu šperků představují dílny na Železnobrodsku a Turnovsku.

Přehled skláren s kontakty a otevírací dobou se nalézá na webu https://1url.cz/@zahrejte_se.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky