Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jak se medařilo a perníkařilo v Pojizeří? Výstava v turnovském muzeu napoví

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 16. 11. 2023 11:27
  • Kultura
  • Sociální

Sdílet článek

Výstavu, věnovanou včelařství a perníkářství v Pojizeří a Podještědí uchystalo na závěr letošní návštěvní sezony Muzeum Českého ráje v Turnově.  V obou regionech mají tato úzce související řemesla dávné kořeny a jejich tradice nebyla v historii nikdy zcela přerušena; 
zvláště v posledních letech se objevila celá řada drobných producentů, kteří navazují na původní osvojené postupy práce a věnují se nejen chovu včel, ale i využití medu z vlastní produkce při výrobě medového pečiva.

„Výstava v Kamenářském domě návštěvníka provede nejen historií těchto tradičních způsobů obživy, ale zároveň představí ty, kteří měli a mají zásluhu na tom, že tato řemesla v našem regionu nezanikla. Textovou část výstavy doplní předměty ze sbírky Josefa Václava Scheybala, muzeí v Hradci Králové, Jičíně, Nové Pace a Vrchlabí. Jedná se nejen o kolekci vyřezávaných dřevěných perníkářských forem, vyřezávaných klátů a včelích úlů, ale také o ukázky nářadí a náčiní, které místní včelaři a perníkáři potřebovali ke své práci. Historické doklady doplní ukázky práce současných producentů. Výstavu budou doprovázet workshopy, realizované lektory muzea ve spolupráci s držiteli ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby Libereckého kraje a Nositel tradice lidových řemesel. Návštěvníci tak budou mít možnost nejen poznat historii této tradiční výroby, ale zároveň si osvojit některé z řemeslných postupů při zpracování medu a výrobě medového pečiva,“ doplnila Vladimíra Jakouběová, kurátorka výstavy.

„Mnohé postupy při výrobě perníku se v posledních letech znovu objevují a používají. Právě teď, před Vánoci, kdy si neumíme bez perníčků svátky představit, je medová nabídka ze strany muzea tou nejlepší volbou,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
 

TZ: Muzeum Českého ráje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky