Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jak bude vypadat Údolí ohrožené divočiny? Rozuzlení se blíží

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 05. 09. 2024 13:16
  • Kultura

Sdílet článek

Do další fáze se posunul soutěžní dialog na vytvoření krajinářsko-architektonické studie nového rozvojového území, který liberecká zoologická zahrada vyhlásila v lednu tohoto roku. Z celkem pěti uchazečů vybrala odborná komise tři soutěžící, jejichž plán budoucího rozvoje zoo včetně návrhu expozice tygra ussurijského nejvíce odpovídal původnímu zadání. Vítěz soutěže i přibližná podoba nového třináctihektarového území s názvem Údolí ohrožené divočiny by měla být známa nejdéle do konce tohoto roku.

Začátkem roku 2024 vypsala zoologická zahrada v Liberci soutěžní dialog na vytvoření krajinářsko-architektonické studie nového rozvojového území o rozloze téměř 13 hektarů, které se rozkládá v nevyužívaném zalesněném údolí za Sovovou ulicí v okolí bývalého přírodního amfiteátru. 

„Zoologickou zahradu jsme převzali s tím, že zajistíme její obnovu a rozvoj. Projektujeme a obnovujeme původní areál, včetně Lidových sadů a stejně tak pracujeme na řešení rozvojové plochy nad zahradou. Právě architektonicko-krajinářská soutěž je zásadním krokem pro rozhodnutí o její podobě. Po ukončení soutěže představíme veřejnosti vítězný návrh,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Úkolem pro soutěžící bylo nejen vytvořit takzvanou studii masterplanu, která by přinesla plán budoucího rozvoje zoo na tomto novém území, jeho propojení se stávajícím areálem a upřesnění etap výstavby, ale i navržení expozice tygrů ussurijských a její zasazení do krajiny v údolí.

Do soutěže se přihlásilo celkem pět architektonických týmů, z nichž pětičlenná komise složená z tří nezávislých odborníků navržených českou komorou architektů a dvou zástupců Libereckého kraje a města Liberec vybrala tři návrhy, které mohou v soutěžním dialogu nadále pokračovat. Jejich výstupy nejvíce odpovídali původnímu zadání.

Všechny tři architektonické týmy pochopily naši vizi přírodního areálu s prostornými expozicemi nabízejícími trochu jiný zážitek návštěvníkům, především ale co nejpřirozenější podmínky pro chované ohrožené druhy volně žijících zvířat. Zároveň je každý z návrhů svým způsobem originální a těším se na další kolo dialogu s každým z uchazečů,“ řekl ředitel zoo David Nejedlo.

Všichni postupující se následně v zoo sešli s porotou i zástupci zoologické zahrady osobně na prvním workshopu. Na tomto setkání zoo ještě více upřesnila představy a připomínky, které by soutěžící týmy měly během následujících šesti týdnů zanést do svých prvních návrhů masterplanu.

Během října následuje druhý workshop, při němž naopak jednotlivá architektonická studia představí hodnotící komisi a zástupcům zoo své doplněné návrhy a na základě zpětné vazby z workshopu své návrhy případně ještě dále dopracují. Následně vybere odborná komise pomocí bodovacího systému vítěze. Určujícím parametrem bude kromě samotného návrhu studie a etapizace výstavby také profesní přístup a cena. Vítěz soutěžního dialogu získá kromě zakázky na dopracování masterplanu i zakázku na prvních pět projektů, včetně expozice tygra ussurijského.

Jasno o vítězi a přibližné budoucí podobě Údolí ohrožené divočiny by mělo být koncem tohoto roku.  Veřejnost se bude moci seznámit s návrhy všech soutěžících na veřejné výstavě po uzavření soutěže.

TZ:ZOO Liberec

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky