Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Informace po jednání krizového štábu ze dne 16. září

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 16. 09. 2024 17:43
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Dnes zasedal Krizový štáb Libereckého kraje kvůli víkendovým povodním v regionu hned dvakrát, a to od 8 hodin a od 16 hodin. Stále oficiálně platí stav nebezpečí pro obec s rozšířenou působností Frýdlant, a to do odvolání nebo do 10 dnů od vyhlášení hejtmanem kraje. Výsledky shrnuty níže v bodech:

  1. Velice pozitivní zprávou je, že na všech tocích v regionu voda opadá – nikde není hlášen 3. stav povodňové aktivity.
  2. Ustoupivší voda odhaluje první škody na majetku – jedná se především o poškozené lesní cesty, propustky, veřejné osvětlení apod. Výše škod zatím nelze odhadnout dopodrobna, navíc obce mají na jejich vyčíslení 7 dnů od konce stavu nebezpečí (což v tuto chvíli ještě nenastalo).
  3. Kraj má k dispozici několik stovek vysoušečů, které v minulosti nakoupil pro hasiče.
  4. Informace od Úřadu práce – kdo byl nějakým způsobem dotčen víkendovou povodní, může podat žádost o mimořádný příspěvek, o kterém se rozhodne ve správním řízení.
  5. Hasiči mohou využít tento poněkud klidnější čas na regeneraci svých jednotek a mapování stavu sklepů a vodních lagun. Zítra zahájí intenzivní odčerpávání vody a odklízecí práce.   
  6. S případnou nabídkou pomoci postiženým oblastem prosí kraj o trpělivost, lidé se však již mohou registrovat na stránkách neziskové organizace ADRA.

Krizový štáb Libereckého kraje zasedne znovu ve středu 18. září v 8 hodin. 

Záznam z tiskové konference zde: https://fb.watch/uE2PspLpTu/ Odkaz na YouTube bude brzy níže: 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky