Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Informace k odvolání proti usnesení stavebního úřádu MěÚ Česká Lípa

Ing. Bc. Halašková Romana

  • 12. 10. 2010 15:30
  • 106/1999

Sdílet článek

Předmět žádosti o poskytnutí informace:

Na základě sdělení MěÚ Česká Lípa, stavebního úřadu nám bylo sděleno, že v případě odvolání proti usnesením stavebního úřadu je odvolatel vždy povinen uvést, co požaduje, aby se s napadeným usnesením udělalalo (např. napadenou výzvu a usnesení zrušil, napadenou výzvu a usnesení změnil, apod.)

Vzhledem k tomu, že MěÚ Česká Lípa, stavební úřad mi nebyl schopen vysvětlit v jakém ustanovení stavebního zákona či správního řádu je tato povinnost ukotvena, odkázal se pouze na metodický pokyn Krajského úřadu Libereckého kraje.

Žádám o poskytnutí informace dle jakého zákonného předpisu je daná povinnost odvolatele, aby přesně uvedl,co požaduje s napadeným usnesením či rozhodnutím dělat.

Dle par. 82 zákona č. 500/2004 Sb. v platném znění je pouze v odst. 2 uvedeno: "Není-li v odvolání uvedeno, v jakém rozsahu odvolatel rozhodnutí napadá platí, že se domáhá zrušení celého rozhodnutí."

O shora uvedeném postupu MěÚ Česká Lípa, stavebního úřadu jsem se bohužel ani ve stavebním zákoně ani správním řádě nedočetla.

 

Odpověď: 

V příloze naleznete stanovisko č. 9 pracovní skupiny KÚ LK pro aplikaci z.č. 500/2004 Sb. o správním řádu (dále jen správní řád) v praxi, o kterém se pisatelka zmiňuje, a ve kterém je obsažena odpověď na dotaz pisatelky co má vše obsahovat odvolání, kdy není přitom rozhodné, zda odvolání směřuje proti rozhodnutí ve věci, či proti rozhodnutí, resp. usnesení ve věci uspořádání procesu správního řízení.

Ze stanoviska pak vyplývá, že každé odvolání musí dle  ustanovení  § 37 odst. 2  správního řádu obsahovat kdo je činí, které věci se týká a co se navrhuje, tj. jak má být o odvoláním napadeném rozhodnutí, pod které spadá též usnesení, rozhodnuto, tj. navrhnout způsob rozhodnutí, např. změnu, či zrušení napadeného rozhodnutí (obecné náležitosti pro podání) a dle ust. § 82 odst. 2 správního řádu obsahovat návrh proti kterému rozhodnutí směřuje, v jakém rozsahu ho napadá a v čem je spatřován rozpor s právními předpisy nebo nesprávnost rozhodnutí nebo řízení, jež mu předcházelo (speciální náležitosti pro odvolání ).

Je pak čistě věcí správního orgánu jak ve věci podaného odvolání na základě vznesených požadavků obsažených v odvolání rozhodne.

Vždy však má správní orgán za povinnost způsob svého rozhodnutí o podaném odvolání odůvodnit.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky