Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Informace č. 19/2017 - Rozdělení státních dotací prostřednictvím krajů na financování pobytových zařízeních sociálních služeb

Mgr. Hýsek Martin

právník

  • 31. 03. 2017 13:06
  • 106/1999

Sdílet článek

Předmět žádosti:

Žadatel žádal o informace týkající se postupů, které Liberecký kraj zvolil při rozdělení daných dotací s důrazem na vztah k poskytovatelům sociálních služeb v závislosti na typu zřizovatele.

Odpověď na žádost:

KÚ LK uvedl, že obecně Liberecký kraj při rozdělování dotací postupuje podle Zásad pro poskytování finanční podpory z rozpočtu Libereckého kraje, schválených Zastupitelstvem Libereckého kraje usnesením č. 106/15/ZK ze dne 31. 3. 2015, jakož i podle Pravidel pro hospodaření s finančními prostředky rozpočtu Libereckého kraje v roce 2017 (Příloha č. 1 k rozpočtu kraje 2017), které jsou obsahem příloh č. 1 a 2.

V souvislosti s převodem části dotačního řízení z MPSV na krajskou úroveň (tzv. program podpory sociálních služeb A) od 1. 1. 2015 musel mít Liberecký kraj již v r. 2014 stanovená a orgány kraje schválená specifická pravidla pro rozdělování finanční podpory. Tato pravidla obsahuje mimo jiné Metodika pro poskytovatele, která je každoročně aktualizována. Tyto dokumenty v aktuální verzi vč. dalších podkladů (např. vyhlášení dotačního titulu či popis způsobu výpočtu optimální výše finanční podpory) jsou obsahem příloh č. 3-6.

Stejné materiály z předchozích let jsou umístěny analogicky pod dalšími jednotlivými odkazy na příslušný dotační rok, tj. http://odbor-socialni.kraj-lbc.cz/dotace. Zde jsou také umístěny podmínky dotačního titulu, vč. vyhlášení a také výsledků dotačního řízení.

Dále kraj respektuje při rozdělování finanční podpory Metodiku MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu krajům a Hlavnímu městu Praze (ve znění dodatku č. 1) a Principy a priority dotačního řízení pro kraje a hlavní město Prahu na podporu poskytování sociálních služeb v roce 2017, které jsou obsahem příloh č. 7 a 8. Tento materiál je rovněž každoročně aktualizován a veškeré obdobné verze a další materiály z minulých let (vč. výsledků dotačních řízení programu podpory A do r. 2014) jsou k dohledání na stránkách MPSV pod odkazem http://www.mpsv.cz/cs/740.

Další relevantní informace pro hodnocení žádostí jednotlivých subjektů a podporovaných kapacit služeb jsou obsaženy v materiálech týkajících se Základní sítě sociálních služeb LK, které jsou obsahem příloh č. 9-12. Obdobné verze a další materiály z minulých let jsou k dispozici pod odkazem http://odbor-socialni.kraj-lbc.cz/zakladni-sit-socialnich-sluzeb-lk a ve veřejném registru poskytovatelů sociálních služeb http://iregistr.mpsv.cz/socreg/hledani_sluzby.do?SUBSESSION_ID=1490599628392_1.

KÚ LK v odpovědi rovněž přiložil přehled subjektů podpořených Liberecký krajem za roky 2015-2017, a to jako přílohu č. 13.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky