Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Informace č. 1/2017 - členové dozorčích rad krajských nemocnic

Mgr. Hýsek Martin

právník

  • 12. 01. 2017 10:59
  • 106/1999

Sdílet článek


Žádost o informace:

Žadatel žádal o informace související s funkcí členů dozorčí rady v nemocnicích, které jsou ve 100% nebo většinovém vlastnictví Libereckého kraje, konkrétně na základě jakého klíče - kritéria (politická, odborná a jiná hlediska) jsou obsazovány funkce členů dozorčí rady v těchto nemocnicích, na základě jakého klíče jsou stanoveny měsíční odměny (jejich výše) členů a předsedů dozorčích rad a kolik činí jejich měsíční výše.

Odpověď na žádost:

Liberecký kraj je 100% nebo většinový vlastník dvou nemocnic, konkrétně a Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a. s., IČ 27283518, se sídlem Purkyňova 1849, 470 77 Česká Lípa (dále jen „Nemocnice Česká Lípa“), kde je vlastníkem 100%, a Krajské nemocnice Liberec, a. s., IČ 27283933, se sídlem Husova 10, 460 63 Liberec 1 (dále jen „Nemocnice Liberec“), kde je vlastníkem většinovým.

Obsazování funkce členů dozorčích rad v těchto nemocnicích a měsíční odměny členů a předsedů dozorčích rad jsou výsledkem jednání politických stran. Členové jsou do svých funkcí následně jmenování Radou Libereckého kraje v případě Nemocnice Česká Lípa, kde je Liberecký kraj 100% vlastníkem, resp. nominováni Zastupitelstvem Libereckého kraje v případě Nemocnice Liberec, kde je Liberecký kraj většinovým vlastníkem.

Maximální výši měsíčních odměn předsedy i členů dozorčích rad v Nemocnici Česká Lípa určila Rada Libereckého kraje v působnosti Libereckého kraje jako jediného akcionáře usnesením č. 222/13/mRK ze dne 11. 2. 2013. Odměna za výkon funkce člena dozorčí rady činí 8.000,- Kč měsíčně a odměna za výkon funkce předsedy dozorčí rady činí 12.000,- Kč měsíčně.

Maximální výši odměny členů a předsedy dozorčí rady Nemocnice Liberec určuje valná hromada. Zastupitelstvo Libereckého kraje svým usnesením č. 31/13/ZK ze dne 29.1.2013 navrhlo stanovit maximální měsíční odměnu člena dozorčí rady Nemocnice Liberec ve výši  10.000,- Kč a maximální měsíční odměnu předsedy dozorčí rady ve výši 15.000,- Kč, a v tomto smyslu jednal na valné hromadě i jím delegovaný zástupce.

Údaji o tom, kolik členům/předsedům reálně vypláceno, disponují samy nemocnice coby samostatné subjekty, akciové společnosti.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky