Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Informace 52/2015 - upřesňující informace k veřejným zakázkám na ochranu přírody zadaným v letech 2011-2015

Mgr. Fričová Lenka

vedoucí oddělení matrik a státního občanství

  • 26. 10. 2015 14:41
  • 106/1999

Sdílet článek

Předmět žádosti: Žadatel žádal o upřesňující informace k veřejným zakázkám na ochranu přírody zadaným v letech 2011 - 2015.

Odpověď na žádost:

ohledně Vaší žádosti, podané na základě zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, v platném znění (dále jen „zákon o svobodném přístupu k informacím“), ze dne 10.10.2015, Vám Krajský úřad Libereckého kraje (dále jen „KÚ LK“) poskytuje následující informace.

S odkazem na ust. § 4a ve spojení s ust. 4 zákona o svobodném přístupu k informacím Vám Krajský úřad Libereckého kraje sděluje, že informace byly čerpány opětovným vyhledáním a kontrolou údajů archivu odboru oddělení zemědělství a ochrany přírody, který jej také spravuje a pravidelně aktualizuje. Obsahem informace je odpověď na Vámi položené dotazy, přičemž v části je odkázáno na informace, které Vám již byly sděleny, a to odpovědí č.j. KULK 63196/2015.

 

K Vašim dotazům „Jak je možné, že dochází k porušování směrnice rady Libereckého kraje č. 1/2014 při zadávání veřejných zakázek odborem ŽP? Jak je možné, že vybraní zhotovitelé jsou znevýhodňováni a jiní jsou zvýhodňováni? Proč nejsou rovné příležitosti pro všechny?“ Krajský úřad Libereckého kraje uvádí, že odbor životního prostředí neporušuje uvedenou směrnici, vydanou v roce 2014, protože podle této směrnice nelze posuzovat zadávání zakázek v letech minulých. Krajský úřad Libereckého kraje si není vědom jakéhokoliv znevýhodňování osob při zadávání veřejných zakázek, přičemž se řídí platnou legislativou a platnou směrnicí Rady Libereckého kraje č. 1/2014. Dále pak Krajský úřad Libereckého kraje při oslovení konkrétních zhotovitelů vychází z odborných referencí pro danou práci a nabídkové ceny.

 

K Vašim dotazům „Proč musí jet člověk z Liberce provádět práci do Lomnice, když tuto práci může udělat místní? To není dostatek podobných prací v okolí Liberce? ... podpora místních živnostníků... eliminace výfukových plynů dopravou.... odbor ŽP by v tomto měl jít přeci příkladem...“ Krajský úřad Libereckého kraje uvádí, že zohledňování sídla zhotovitele by bylo diskriminačním měřítkem při zadávání zakázek, a proto k němu přihlíženo není. Zásadní jsou výše uvedené skutečnosti a fakt, že zhotovitel chce zakázku realizovat za daných finančních podmínek, bez ohledu na dojezdovou vzdálenost.

 

K Vašim dotazům „Jak je možné, že v č.j. KULK 66519/2015 jsou chybné údaje a některé zakázky chybí? V roce 2012 jsem nekosil louku v Oboře v Lomnici nad Popelkou za 10.000,- Kč!!!!  Jak je možné, že archiv odboru ŽP, z něhož jste čerpali, obsahuje nepřesnosti vč. nepravdivých údajů?“ Krajský úřad Libereckého kraje uvádí, že se za chybné údaje omlouvá a vysvětluje, že chyby byly způsobeny přenosem velkého množství dat a krátkým termínem na jejich zpracování. 

 

Krajský úřad opravuje a doplňuje údaje uvedené v odpovědi č.j. KULK 66519/2015 takto:

Rok 2012:

Práce na kosení louky v Oboře v Lomnici nad Popelkou byly provedeny Mgr. Čtvrtečkou za náklady 10.000 Kč včetně DPH.

Práce na likvidaci rákosu v PP Jezírko pod Táborem byly provedeny Mgr. Šťastným za náklady 10.000 Kč včetně DPH, a to pouze jednou.   

 

Rok 2013:

Byly zpracovány 2 plány péče neuvedené v tabulce, a to Plán péče o PP Nístějka- zpracovatel Mgr. Čtvrtečka za náklady 11.000 Kč včetně DPH, a Plán péče o PP Jezírko pod Táborem – zpracovatel Mgr. Šťastný za náklady 6.000 Kč včetně DPH.

 

K Vaší žádosti o „Kompletní seznam všech zakázek, tak jak jste dříve žádal a řádné vysvětlení, proč je někdo zvýhodňován a jiný znevýhodňován a jak hodlá krajský úřad tento problém se zvýhodňováním/znevýhodňováním do budoucna řešit?“ uvádí Krajský úřad Libereckého kraje, že seznam zakázek Vám byl poskytnut v odpovědi č.j. KULK 66519/2015 a chybějící či doplněné údaje byly uvedeny v odstavci výše.

Jak již bylo uvedeno, nejsou žádné objektivní důvody k závěru, že by při zadávání zakázek odborem životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Libereckého kraje docházelo k znevýhodňování určitých subjektů. Je také na místě uvést, že neexistuje právní nárok na pravidelné zadávání zakázek ze strany Krajského úřadu Libereckého kraje a skutečnost, že máte živnost na poskytování služeb orgánům ochrany přírody, na tom nic nemění. Krajský úřad Libereckého kraje bude i nadále při zadávání veřejných zakázek postupovat v souladu s platnou legislativou a svými vnitřními směrnicemi. Pokud budete splňovat všechny požadované náležitosti pro určitou zakázku (viz první odstavec), není důvod Vás také neoslovit.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky