Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Informace 47/2015 - informace o připravovaném vyhlášení přírodní rezervace Bradlecké bučiny

Mgr. Fričová Lenka

vedoucí oddělení matrik a státního občanství

  • 06. 10. 2015 15:20
  • 106/1999

Sdílet článek

Předmět žádosti: Žadatel žádá o poskytnutí o informace o tom které konkrétní kroky byly učiněny v záležitosti připravovaného vyhlášení přírodní rezervace Bradlecké bučiny.

Odpověď:

Ohledně Vaší žádosti, podané na základě zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, v platném znění (dále jen „zákon o svobodném přístupu k informacím“), ze dne 23.9.2015, Vám Krajský úřad Libereckého kraje (dále jen „KÚ LK“) poskytuje následující informace.

 

S odkazem na ust. § 4a ve spojení s ust. 4 zákona o svobodném přístupu k informacím Vám Krajský úřad Libereckého kraje sděluje, že informace byly čerpány z připravované tzv. rezervační knihy přírodních rezervací (dále též PR), ve které jsou shromažďována všechna data a informace o zájmovém území. Rezervační knihu spravuje a pravidelně aktualizuje odbor životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Libereckého kraje. Obsahem informace jsou data v následujícím členění: provedené a připravované práce směřující k vyhlášení přírodní rezervace Bradlecké bučiny a jejich harmonogram, závěrečné shrnutí.

 

Seznam a harmonogram již provedených či připravovaných prací

  • zpracování botanických a zoologických průzkumů lokality (rok 2011)
  • pravidelná rekognoskace stavu a vývoje území (pravidelně v letech 2011, 2012, 2013, 2014, 2015)
  • zadávaní a péče o jednu ze součástí navržené části PR – teplomilnou louku (roky 2011, 2012, 2013, 2014, 2015)
  • specifikace území navrženého pro vyhlášení – určení zájmového území provedla Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, regionální pracoviště Liberec (AOPK), v roce 2014
  • specifikace způsobu vyhlašování přírodní rezervace (PR) z důvodu jejího vymezení na hranici dvou krajů- Libereckého a Královehradeckého – konzultace s Ministerstvem životního prostředí ČR – rok 2014
  • příprava podkladů - dohledávání vlastníků v katastru nemovitostí, jejich určení atd. (rok 2014 a 2015)
  • příprava oznámení na vyhlášení PR- zpracování návrhu oznámení (rok 2015)
  • zpracování plánu péče o PR jako nezbytného podkladu pro vydání oznámení na vyhlášení PR (zpracování plánu péče a jeho odevzdání v roce 2016- bude zpracován pracovníky KÚ KL, OŽPZ, oddělení zemědělství a ochrany přírody, ve spolupráci s AOPK )
  • Po zpracování plánu péče bude zveřejněno oznámení o záměru vyhlášení PR Bradlecké bučiny (nejdříve 2. polovina roku 2016)

 

 

Vyhlášení území ochrany v podobě maloplošného chráněného území není procesně ani odborně jednoduchá záležitost. Jedná se o trvalou a významnou změnu v území s dopadem na mnoho dalších chráněných zájmů. Není proto cílem tento proces urychlovat, neboť by to bylo na úkor kvality předkládaných dokumentů, což je zásadní pro konečné vyhlášení PR samosprávou Libereckého kraje.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky