Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Informace 41/2017 - Statistické údaje o žadatelích a držitelích mezinárodní ochrany

Mgr. Hýsek Martin

právník

  • 12. 09. 2017 09:23
  • 106/1999

Sdílet článek

Předmět žádosti:

Žadatel žádal o poskytnutí informací o tom, (1.) kolik držitelů mezinárodní ochrany dle zákona č. 325/1999 Sb., o azylu (dále jen „azylový zákon“) v roce 2016 podalo žádost o nostrifikaci v Libereckém kraji, (2.) kolik žadatelů o a držitelů mezinárodní ochrany dle azylového navštěvovalo ve školním roce 2016/2017 školy Libereckého kraje, (3.) kolik dětí žadatelů a držitelů mezinárodní ochrany dle azylového zákona ve školním roce 2016/2017 navštěvovalo cílené vzdělávání ve školách Libereckého kraje a (4.) jaké finanční prostředky byly v roce 2016 vynaloženy za zajištění výuky jazyka a přípravy dětí žadatelů o mezinárodní ochranu a držitelů mezinárodní ochrany na vzdělávání ve školách Libereckého kraje.

Odpověď na žádost:

Co se týče dotazu uvedeného pod bodem (1.), KÚ LK uvedl, že v daném období nepodal žádost o nostrifikaci, která by spadala do kompetence Libereckého kraje, žádný držitel mezinárodní ochrany dle azylového zákona.

Co se týče dotazů uvedených pod body (2.) a (3.), KÚ LK uvedl, že v rámci mateřských, základních a středních škol ve zřizovatelské kompetenci Libereckého kraje a mateřských, základních a středních škol všech zřizovatelů byly ve školním roce 2016/2017 vykázány tyto počty dětí a žáků azylantů, osob požívajících doplňkové ochrany a žadatelů o udělení mezinárodní ochrany:

Druh škol

Školy zřizované Libereckým krajem

Školy všech zřizovatelů

Mateřské školy

0

11

Základní školy

0

8

Střední školy

0

0

Ve výkazech S 1-01 Výkaz o mateřské škole, M 3 Výkaz o základní škole a M 8 Výkaz o střední škole jsou školami podle stavu k 30. září daného roku předávány v oddílu XXI. údaje o dětech a žácích podle státního občanství, cizinci podle režimu pobytu pouze v podobě sdruženého údaje zahrnujícího azylanty, osoby požívající doplňkové ochrany a žadatelé o udělení mezinárodní ochrany (podle zákona č. 325/1999 Sb.) bez rozlišení pohlaví.

Co se týče dotazu uvedeného pod bodem (4.), KÚ LK uvedl, že ve školách zřizovaných Libereckým krajem žádní žadatelé o mezinárodní ochranu ani držitelé mezinárodní ochrany v roce 2016 nebyli (viz výše), takže na zajištění jejich výuky jazyka nevynaložil Liberecký kraj žádné finanční prostředky. Informace o finančních prostředcích vynaložených na zajištění výuky jazyka žadatelů o mezinárodní ochranu nebo držitelů mezinárodní ochrany v roce 2016 ve školách ostatních zřizovatelů v Libereckém kraji k dispozici KÚ LK nemá a není povinen mít.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky