Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Informace 26/2016 - Náklady na zimní údržbu silnic

Mgr. Hluštík Zdeněk

vedoucí odboru územního plánování a stavebního řádu

  • 13. 05. 2016 09:02
  • 106/1999

Sdílet článek

Předmět žádosti: Žadatel se domáhal poskytnutí informací o tom, kolik stojí údržba horské silnice kolem přehradní nádrže Souš  (úsek od hotelu Darre po horskou chalupu na Smědavě), kolik stojí údržba srovnatelného úseku horské zimní silnice, a kolik stojí zimní údržba všech zimních horských silnic na území Libereckého kraje a jaký je jejich „délkový“ poměr k ostatním udržovaným silnicím a kolik vynaložil Liberecký kraj na zimní údržbu silnic celkově v posledních 3 letech.

 

Odpověď na žádost: Žadateli bylo sděleno, že Silnice č. II/290, vedoucí kolem vodní nádrže Souš, se nachází v I. ochranném pásmu vodního zdroje a zimní údržba se v důsledku toho neprovádí, takže náklady na zimní údržbu jsou v tomto případě nulové.

Ohledně informace, kolik stojí údržba srovnatelného úseku silnice, a kolik stojí zimní údržba všech zimních horských silnic na území Libereckého kraje a jaký je jejich „délkový“ poměr k ostatním udržovaným silnicím bylo žadateli sděleno, že takovými informacemi KÚ LK nedisponuje, respektive že takové informace neexistují a KÚ LK není povinen jimi disponovat. Těmito informacemi nedisponuje ani Krajská správa silnic Libereckého kraje, příspěvková organizace, jakožto správce silnic II. a III. tříd v Libereckém kraji. Náklady na zimní údržbu silnic nejsou evidovány podle jednotlivých silnic, natož jejich úseků. Evidence těchto nákladů je členěna pouze na jednotlivá organizační střediska (Česká Lípa, Nový Bor, Liberec, Frýdlant, Český Dub, Jablonec nad Nisou, Nová ves, Rychnov, Semily, Hrabačov a Turnov). I nebýt tohoto faktu by nebylo možné požadované informace poskytnout s ohledem na neexistenci definice pojmu „zimní horská silnice.“ KÚ LK není známo, že by taková definice vyplývala z nějakého právního předpisu, ani není evidována v plánech zimní údržby apod.

Ohledně celkových nákladů, které vynaložil Liberecký kraj na zimní údržbu silnic celkově v posledních 3 letech, byly žadateli poskytnuty následující informace:

Sezona

4. Q

1. Q

Celkem

2013/2014

35,542

39,211

74,753

2014/2015

26,663

74,857

101,520

2015/2016

18,811

82,346

101,157

Ceny jsou uvedeny v mil. Kč včetně DPH (4. Q – říjen až prosinec, 1.Q – leden až duben + květen)

 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky