Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hubáček je na kraji. Červnová výstava na úřadu představí dům otce hotelu na Ještědu

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 28. 05. 2024 12:35
  • Kultura

Sdílet článek

Dům Karla Hubáčka. Všeříkající název nese výstava, která bude k vidění od 3. do 13. června ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Představuje možná budoucí využití domu, který si pro sebe navrhl koncem padesátých let minulého století autor horského hotelu na Ještědu., architekt Karel Hubáček. Vernisáž se koná 3. června v 16 hodin.

Výstava studentských projektů vznikla v rámci spolupráce ateliéru Balda–Žid, Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci a Severočeského muzea v Liberci. Představuje patnáct rozdílných a inovativních přístupů budoucnosti domu.

Kraj odkoupil za dvanáct milionů Hubáčkův dům v liberecké Alšově ulici koncem loňského roku. a na konceptu využití bude pracovat tým, ve kterém bude zastoupena rodina Karla Hubáčka, Severočeské muzeum, Fakulta umění a architektury Technické univerzity v Liberci, historikové architektury a další odborníci.

Součástí vybavení domu je originální nábytek a výmalba podle Hubáčkova návrhu, také část stavebních a interiérových prací si architekt prováděl sám. V domě se nachází také umělecká díla, která dostal Karel Hubáček darem od svých uměleckých přátel a obdivovatelů, a zajímavá jsou samozřejmě různá ocenění, která za svůj život Karel Hubáček obdržel, včetně legendární Perretovy ceny.

Dům a zahrada jsou citlivě udržovány v původním stavu z počátku 60. let minulého století. Projdou rekonstrukcí, jejímž cílem bude obnovit část domu do podoby, kdy ho vytvořil a obýval Karel Hubáček s rodinou; čerpat se bude i z rodinných vzpomínek a fotodokumentace.

Dům bude výchozím bodem pro poznání dalších staveb moderní architektury s důrazem na liberecký ateliér SIAL a prostředím pro expozici moderní architektury. Část domu a zahrada jsou vhodné pro instalace proměnných výstav. Zahrada kolem domu umožní od jara do podzimu pořádání menších kulturních akcí.

V oblasti individuálního bydlení patří liberecký montovaný dům Karla Hubáčka bezesporu k nejzajímavějším realizacím přelomu padesátých a šedesátých let minulého století. Jeho cílem bylo předvést levný, dostupný a kvalitní dům pro nejširší vrstvy obyvatel a dokázat, že ho lze vytvořit i s minimem prostředků. Zůstalo však jen u tohoto jednoho exempláře, do kterého se po skončení výstavy nastěhoval právě Karel Hubáček s rodinou.

Výjimečnost Hubáčkova domu spočívá v osobnosti jeho autora i v období vzniku, protože pro jeho dobu existuje v rámci východního socialistického bloku minimum kvalitních ukázek rodinného bydlení, z nichž žádná dosud není veřejně přístupná.

  • Výstava Hubáček (.pdf)
    517 kB
    28. 05. 2024 12:37

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky