Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hotelová škola v Turnově bude i nadále fungovat ve dvou budovách

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 21. 07. 2015 11:49
  • Školství

Sdílet článek

Rada Libereckého kraje na svém mimořádné schůzi, v pondělí 20. července, projednávala návrh města Turnov na směnu objektu ve Zborovské ulici v majetku města za objekt v majetku kraje v ulici Alešova. Obě budovy v současnosti využívá Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola Turnov. Krajští radní návrh města Turnov vzali na vědomí, s tím, že na dalších jednáních se bude jednat o nesouhlasu kraje s navrhovaným řešením. Od nového školního roku bude škola i nadále působit v obou budovách.

Do objektu v Alešově ulici v minulých letech kraj investoval nemalé finance a počítáme s ním jako s jedním z Center odborného vzdělávání, kterých má v kraji vzniknout sedm. Naše vlastní školní budova je blízko průmyslové zóny, má dobrou dopravní obslužnost a je tedy pro nás strategicky významnější, než budova nabízená na výměnu. Navíc v tomto objektu ušetříme za náklady 2 miliony korun ročně, oproti objektu ve Zborovské,“ uvedla Alena Losová, radní pro školství Libereckého kraje.

Diskuze na toto téma budou pokračovat a se stanoviskem kraj seznámí ředitelku školy a zastupitele Turnova. Definitivně má být otázka vyřešena do konce srpna letošního roku.

S návrhem na směnu objektů přišlo město Turnov. V částech Turnov 1 a Turnov 2 pociťujeme nepoměr v občanské vybavenosti. V objektu v Alešově ulici, v Turnově 2, bychom mohli zřídit například pobočku domu dětí Žlutá ponorka, ZUŠ, chybí nám v této lokalitě i zázemí pro knihovnu nebo klub seniorů. Navíc tady chceme vyřešit chybějící 2. stupeň základní školy, v současnosti tu máme pouze 1. – 4. třídu. Jedná se nejenom o děti z Turnova, ale i z přilehlých obcí Přepeře, Příšovice, Pěnčín a další. Proto jsme navrhli směnu objektů bez doplatku,“ vysvětlil Tomáš Hocke, starosta Turnova.

Liberecký kraj má v úmyslu do budoucna do Alešovy ulice přesunout kompletní výuku Obchodní akademie, Hotelové školy a Střední odborné školy Turnov, což se v posledních dvou letech již postupně děje. Důvody jsou ekonomické i organizační. Přecházení mezi dvěma dost vzdálenými budovami, mezi vyučovacími hodinami je například pro pedagogy velmi nepraktické. „Žáci se nemusí obávat začátku školního roku. Vyučování i organizace bude taková, jak byli zvyklí dosud. V Alešově ulici pokračuje výuka teoretická, ve Zborovské ostatní činnosti,“ zdůraznila ředitelka školy Milena Lednejová.

Škola vnikla splynutím Integrované střední školy Turnov a Obchodní akademie a Hotelové školy Turnov v roce 2008. Tato změna nijak nabídku oborů nepoznamenala, o nabízené obory ve škole je stále stejný zájem, jako byl například před deseti lety, počty žáků poklesly v návaznosti na negativní demografický vývoj. V současnosti navštěvuje Obchodní akademii, Hotelovou školu a Střední odbornou školu v Turnově necelých 600 žáků a otevřeno je 10 oborů. V původních oborech Obchodní akademie a Hotelové školy je počet žáků shodný. K poklesu došlo však v obdobných oborech původní Integrované střední školy – jak v oborech ekonomických, tak v oborech službových a gastronomických, zejména v oboru Kuchař – číšník. Na druhé straně škola má více žáků v oborech strojírenských, z rozhodnutí kraje byl v Turnově otevřen před čtyřmi lety dokonce maturitní obor Strojírenství, což odpovídá poptávce po takto zaměřených odbornících.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky