Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hopíky, krasohledy, magická tabulka či céčka. Výstava v Severočeském muzeu zve na retro Vánoce

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 07. 11. 2023 15:42
  • Kultura

Sdílet článek

Každé dítě si od Ježíška přeje vytouženou hračku. Co mohla najít pod stromkem současná generace, její rodiče i prarodiče, spřipomíná nová výstava ve vestibulu Severočeského muzea. Dojde i na magickou tabulku, berušku na klíček, Inspiro, Rubikovu kostku, hopíky, krasohledy, tatrovky či céčka. Výstava nazvaná Pod stromečkem připomíná vybrané hry a hračky se sbírky Severočeského muzea a soukromé sbírky libereckého sběratele hraček Petra Navrátila, které mohly děti objevit pod vánočním stromečkem v období mezi 60. až 90. léty 20. století.

Výstava je volným pokračováním výstavního projektu Design Vánoc?!, který shromažďoval vánoční ozdoby z rukou současných designérů a obdivoval tvary historických a retro vánočních ozdob. Instalace umístěná hned za hlavním vstupem muzea tentokrát připomene design vybraných kultovních, generacemi vyzkoušených a náležitě dotýkaných her a hraček, které provázely nejedno dětství. Kromě hodnoty citové mají vystavené kousky také vysokou estetickou hodnotu a díky kvalitě provedení přežily mnoho dětských ručiček.

Mezi největší české výrobce hraček 60. až 80. let 20. století doby patřily například národní podniky Hamiro Příbram, který ve svých pobočkách vyráběl především plyšové hračky a umělohmotné panenky, Tofa Semily známá svými stolními hrami, Fatra Napajedla nebo družstva Směr, Kovap či Igra, slavné díky figurkám různých profesí.

I v těchto podnicích navrhovalo hračky mnoho výrazných osobností, mezi nimiž vyniká osobnost Libuše Niklové, která v 70. letech navrhovala hračky pro Gumotex Břeclav a Fatra Napajedla. Po roce 1989 se s pádem železné opony muselo celé národní hospodářství přizpůsobit novým tržním podmínkám a vyrovnat se světovou konkurencí. Do českého prostředí pronikla záplava hraček ze zahraničí a z levných hraček z Číny. Dětství dnešních mileniálů ještě nezasáhly chytré telefony, hitem tehdy byly Tamagoči, Pogy, Gameboy, Slinky či Furby. V současnosti existuje v České republice mnoho výrobců hraček a některým z nich se podařilo úspěšně navázat na předešlou tradici výroby. Česká republika je doslova hračkářskou velmocí a patří mezi největší vývozce hraček v Evropě.

Vernisáž se koná 8. listopadu v 17 hodin, výstava potrvá do 7. ledna příštího roku.

TZ: Severočeské muzeum

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky