Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Heřmanice lákají na rozhlednu s 99 schody, lze je vystoupat i za necelých 19 vteřin

Mgr. Langer Jiří

  • 18. 09. 2012 14:36
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Nad Heřmanicemi na Frýdlantsku vyrostla do výšky bezmála čtyřiadvaceti metrů nová dřevěná rozhledna. Slavnostně ji v sobotu otevřeli přestřižením pásky a rozkrojením dortu starosta obce Vladimír Stříbrný, náměstkyně hejtmana LK Lidie Vajnerové (SOS) a hosté Euroregionu Trojzemí.

Kvůli rozhlédnutí na Jizerské a Lužické hory, Žitavskou nížinu, Dětřichov, elektrárnu Turów a samotnou obec Heřmanice museli návštěvníci zdolat 99 schodů. Nejrychleji v rámci „závodu“ je zdolal Pavel Pešan za 18.17 vteřiny.

„Každou takovou investici na podporu cestovního ruchu vítám, zvláště rozhlednu, neboť věřím, že přitáhne do obce a zároveň do Libereckého kraje další návštěvníky. Občanům obce a panu starostovi blahopřeji za tak krásné dílo,“ řekla náměstkyně hejtmana.

Vladimír Stříbrný připomněl, že v rámci projektu Podpora a propagace turistických cílů v česko-polském příhraničí jsou již v tisku vícejazyčné letáky a pracuje se na informačních tabulích, aby se turisté dostali po cyklostezce až k rozhledně prozatímně přezdívané zvané „pindík“, okurka a podobně.

O kulturní vyžití se při „vernisáži“ postaralo známě jablonecké dívčí pěvecké trio Berušky a domácí folklórní soubor Heřmánek. Nakonec si všichni zahráli společně.

Rozhlednu postavila firma Taxus podle plánů projekční kanceláře Mjolkv průběhu letošního jara a léta. Zpracovala při tom přes pětatřicet kubíků dřeva, které pospojovala dvanácti tisíci vruty a více jak osmi sty šrouby.

Investorem byla obec Heřmanice. Stavbu za 3 672 491,00 Kč spolufinancovala Evropská unie v rámci projektu „Cyklotrasy v Heřmanicích, v Dětřichově a v Bogatyni, rozhledna v Heřmanicích“ z Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Polská republika 2007 – 2013.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky