Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtmani jednali s americkým velvyslancem

Mgr. Langer Jiří

  • 22. 01. 2007 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:4709|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Velvyslanec Spojených států amerických v České republice Richard W. Graber se v závěru minulého týdne  setkal ve své rezidenci v Praze s krajskými hejtmany a s pražským primátorem.

Velvyslanec navázal na tradici svých předchůdců, kteří se pravidelně setkávali s představiteli krajské samosprávy České republiky. Během společného oběda diskutovali především o domácí politické situaci a o jejím dopadu na hospodářských růst země a fungování krajů.

Hovořili také o využití strukturálních fondů Evropské unie v nejbližších letech. Velvyslanec se zajímal o problematiku transparentnosti a korupce v současné společnosti. Dle názoru hejtmanů jednou z cest ke zlepšení v této oblasti je snížení přerozdělování finančních prostředků a vytvoření průhledného systému pravidel.

 „Spolu s dalšími hejtmany jsem například diskutoval o zrušení vízové povinnosti

pro české občany cestující do Spojených států. Velvyslanec Graber zdůraznil velký pokrok, který signalizoval prezident USA George W. Bush ve svém listopadovém projevu v Talinu, v němž vyjádřil jasnou připravenost iniciovat legislativní změny podmínek pro zavedení bezvízového styku,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Petr Skokan.

 Mluvili jsme i o spolupráci a roli České republiky v rámci NATO, o regionální politice v USA a v České republiky. Hejtmani také ocenili možnost seznámit se během své studijní cesty do USA s fungováním a principy tamní regionální politiky,“ doplnil s tím, že velvyslanec přislíbil, že ještě letos jednotlivě navštíví všechny kraje.

“Chceme navštívit všechny regiony. Když se podívám do svého kalendáře, tak do června nebo července se do všech krajů určitě podívám,” potvrdil americký velvyslanec

Hejtmani se také dohodli na možnostech a způsobech komunikace s velvyslanectvím a dozvěděli se názory prezidenta Bushe na spolupraci s Kongresem v novém složení. Hovořilo se i o přípravě společného jednání hejtmanů,  guvernérů a také členů Kongresu o NATO a bezpečnostích otázkách.

"Byla to fantastická debata o různých tématech, o politické situaci, ekonomice a také roli hejtmanů,” zhodnotil jednání Richard W. Graber. „Co se týče protiraketové obrany - rozhodnutí může přijít kterýkoli den," dodal.

Setkání se za americkou stranu zúčastnili ještě Gregory O"Connor, rada velvyslanectví USA pro obchodní záležitosti, Michael Dodman, rada pro politicko-ekonomické záležitosti, Michael Hahn, rada pro tiskové a kulturní záležitosti, Mario Mesquita, vice konzul a Jana Kernerová z politicko-ekonomického oddělení.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky