Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman se seznámil se situací v Pertolticích pod Ralskem a reagoval i na včerejší rozhodnutí Vlády ČR

Šírová Květa

  • 30. 09. 2010 16:57
  • Školství

Sdílet článek

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler se dnes setkal se starostou Pertoltic pod Ralskem, Petrem Selingerem. Společně si prošli místa, která zasáhla povodeň začátkem tohoto týdne.

„Škody srpnové povodně přesáhly v Pertolticích pod Ralskem deset milionů korun, proto jsem se chtěl přesvědčit, jak jsou na tom Pertoltice a jejich obyvatele po další velké vodě. Podle informací, které mám od pana starosty se dalšímu zaplavení obce dalo předejít. Kdyby bylo vyčištěno a prohloubeno koryto Panenského potoka, který Pertolticemi protéká, nemuseli nyní obyvatelé žijící u vody opět likvidovat následky povodní. V době Stavu nebezpečí po prvních povodních jsem apeloval na všechna povodí, aby se této činnosti co nejrychleji věnovaly. V Pertolticích se tomu tak kvůli zónám pro chráněné druhy živočichů nestalo, a proto se lidé opět potýkají s následky povodně. Dnes budu mimo jiné i o této věci jednat s ministrem pro životní prostředí Pavlem Drobilem. Nelze přeci stavět zájmy ekologických aktivistů před životy obyvatel Libereckého kraje. Věřím, že se vždy dá najít schůdné řešení pro obě strany,“ říká hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.   

Hejtman si v doprovodu starosty prohlédl také dům mladých manželů, kteří se do Pertoltic přistěhovali těsně před srpnovou povodní. Dům opravili, po srpnové povodni opět zrekonstruovali a nyní mohou opravovat znovu.  

„Tihle manželé měli opravdu velkou smůlu. Stejně jako všichni naši obyvatelé, kteří žijí poblíž vody. Se srpnovou povodní se tato sice nedá srovnat, ale na lidech je již velmi znát psychické vyčerpání. Všechno, co si opravili jim voda spláchla znovu. Sice ne v takové míře, ale domy ještě nestačily od srpna vyschnout. Všichni se začínají bát zimy,“ říká starosta Pertoltic pod Ralskem Petr Selinger.

Hejtman zároveň zhodnotil včerejší rozhodnutí Vlády ČR týkající se Strategie obnovy území Libereckého kraje po srpnové povodni. „Z rozhodnutí vlády jsem zklamán. Bohužel neudělala nic nad to, co jí ukládá zákon. Slova pana premiéra i ministrů o rychlé a efektivní pomoci byla pouze planými sliby, které občany Libereckého kraje trápí o to víc, že byl náš region po sedmi týdnech opět zasažen velkou vodou. Nebyla sice tak krutá, jako v srpnu, nezanechala tak velké materiální škody, ale bohužel zanechala o to větší škody na psychice lidí. I po včerejším rozhodnutí vlády nepřestanu bojovat za narovnání podmínek pro odškodnění obcí a krajů. Stále si totiž neumím představit, jak bychom miliardové škody hradili z vlastních prostředků,“ řekl hejtman LK.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky