Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman Petr Skokan a konzul Jerry J. Jelinek představili projekt náboru pracovníků do Kanady

Mgr. Langer Jiří

  • 06. 12. 2006 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:4586|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Více než dvě stovky zájemců o kvalifikovanou práci v kanadské provincii Alberta přijaly pozvání hejtmana Libereckého kraje Petra Skokana a honorárního konzula České republiky v Kanadě Jerryho J. Jelinka do zasedací místnosti LK. Konzul zde představil projekt náboru pracovních sil společností Caslawia, která v Libereckém kraji s jeho realizací v pátek začala. Jde totiž o společný projekt Libereckého kraje a společnosti Caslawia, která nábor v Česku organizuje.

„Na tomto projektu jsme se dohodli při mé šestatřicetihodinové návštěvě Alberty. Poté následovala další jednání a dnes začíná tento pilotní projekt v naší republice,“ vysvětlil hejtman Petr Skokan.

Jen v této provincii chybí na čtvrt miliónu kvalifikovaných pracovníků, zejména řemeslníků, soustružníků, svářečů  a dalších  kvalifikovaných profesí.

„K úvodnímu setkání se zájemci o práci v Kanadě v Liberci jsme se rozhodli po návštěvě hejtmana v provincii Alberta. Ukázalo se totiž, že Liberecký kraj disponuje lidmi, kteří mohou práci v místních podnicích poměrně jednoduše získat,“ uvedl konzul.

Provincie Alberta s třemi milióny obyvatel, s městy Calgary a Edmonton, je nejvíce se rozvíjející kanadská provincie, která však trpí nedostatkem pracovních sil. V průměru se sem stěhuje za prací 25 tisíc lidí ročně.

„Proto jsme se rozhodli se společností Caslawia rozjet program náboru na kvalifikovaná pracovní místa, kam si mohou vzít pracovníci i své rodiny. Podle vzdělání, oboru a pracovního zařazení lze vydělat od 22 do 35 dolarů za hodinu, v některých extrémních podmínkách na severu provincie až sto dolarů,“ vypočítal Jerry J. Jelinek. 

Podle něj je jen nutné přihlásit se na adrese www.caslawia.com, vyplnit dotazník, absolvovat pohovor s pracovníky Caslawie a po dohodě s firmou zajistit vízum, pracovní povolení a poté už letenky. Pracovník, který tuto proceduru absolvoval, však musí počítat s počátečními náklady, jako jsou poplatky za překlad dokumentů (výuční list, maturita apod.) vízum, letenka či na ubytování (cca 1500 dolarů za měsíc).

„V prvních třech měsících pomůžeme s ubytováním, pak už se každý musí postarat sám. Například v Calgary ale žije na dva tisíce Čechů a jejich zkušenosti určitě každému pomohou,“ zdůraznil konzul a připomněl, že se lze hlásit okamžitě. První pracovníci by mohli odjíždět do Kanady do dvou měsíců a očekává se, že čekací doba nebude delší než půl roku.

Hejtman Petr Skokan se domnívá, že tento společný projekt  přináší šanci jak snížit nezaměstnanost v některých regionech, například na Českolipsku či Frýdlantsku. Navíc až se pracovníci po dvou až třech letech vrátí, přinesou do mateřských podniků řadu zkušeností a možná že i zakázky. "A nemluvím o zdokonalení každého z nich v anglickém jazyce,“ upozornil Petr Skokan.

Bližší informace naleznete v přiloženém dokumentu.


 

 

  • Hejtman Petr Skokan a konzul Jerry J. Jelinek představili projekt náboru pracovníků do Kanady (.rtf)
    155 kB
    23. 10. 2009 14:27

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky