Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman LK jednal s premiérem Petrem Nečasem

Šírová Květa

  • 20. 09. 2010 15:15
  • Školství

Sdílet článek

Hejtman Libereckého kraje dnes jednal s premiérem Petrem Nečasem. Předmětem jednání bylo financování škod po povodních na silnicích II. a III. třídy prostřednictvím SFDI a dofinancování ROP z vládních zdrojů.

„V tuto chvíli je připraven materiál Strategie obnovy území Libereckého kraje po srpnových povodních, který bude projednávat Vláda ČR na středečním zasedání. Co se týče škod, které voda napáchala na silnicích II. a III. třídy,  jejich opravy budou hrazeny z padesáti procent z Ministerstva pro místní rozvoj ČR, což představuje zhruba jednu miliardu korun. Pan premiér chápe, že škody jsou velké, a proto předběžně souhlasil s mým návrhem dalšího finanční pokrytí ve výši zhruba 800 milionů korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Tyto prostředky by byly rozděleny do několika částí, které by byly čerpány až do roku 2012. Dalším řešením dofinancování oprav by bylo srovnání podmínek krajů s obcemi, které mohou nyní čerpat finanční prostředky až do výše sta procent škod. To je podle našeho názoru běh na dlouhou trať, ale určitě to budeme i nadále prosazovat jako systémovou změnu, která by do budoucna měla srovnat podmínky pro proplácení povodňových škod na majetku krajů a obcí. Samotný Liberecký kraj uvažuje o tom, že by si  požádal o úvěr ve výši dvou set milionů korun, a tím dorovnal financování ze strany státu. Je to maximální možná částka, která by podle mého názoru neměla narušit současný vysoký rating našeho kraje,“ říká hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.

„Co se týče financování projektů regionálních operačních programů, pan premiér přislíbil, že finanční prostředky na pokrytí povinných sedmi a půl procent spoluúčasti pro podnikatelské subjekty se Vláda ČR pokusí ještě najít. V opačném případě by totiž hrozilo, že naše republika přijde o téměř 24 miliard korun. Podnikatelé totiž nemohou, i kdyby chtěli, doplatit rozdíl mezi dotací z EU a národních zdrojů ze svého. Zítra bude na toto téma jednat s premiérem i předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek,“ dodává hejtman Libereckého kraje a místopředseda Asociace krajů ČR Stanislav Eichler.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky