Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman diskutoval se starosty na Železnobrodsku

Mgr. Langer Jiří

  • 24. 01. 2007 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:4714|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

S jedenácti starosty obcí a měst Železnobrodska  diskutoval v pondělí v Pěnčíně  hejtman Libereckého kraje Petr Skokan. Starostové žádali na schůzce informace nejen o připravované optimalizaci středního školství v kraji.

„Z celého kraje jsou starostové Železnobrodska jedinou velkou skupinou, která nás v tomto směru oslovila. Situace ohledně reformy středního školství  se už přibrzdila a vznikl tak časový prostor pro jednání. O Gymnáziu v Tanvaldě, kam dojíždí řada žáků z této oblasti, se již jednalo, myslím ke spokojenosti všech zainteresovaných stran. Škola, stejně jako ostatní osmiletá gymnázia v kraji, se rušit nebude,“ uvedl Petr Skokan.

Starostové se také zajímali o dopravní obslužnost, které souvisí s dopravou studentů do škol. Podle jejich informací se pracuje na novém systému dopravní obslužnosti a novém jízdním řádu, který má platit od 1. dubna, a oni nevědí, jaký bude mít v oblasti dopad.

„Ujistil jsem starosty, že jakmile bude návrh nového jízdního řádu hotov, dostanou jej k připomínkování,“ zdůraznil hejtman.

Další debata se točila kolem přílišné administrativy při zpracování žádostí o dotace z Fondu pro obnovu venkova. Termín 5. ledna 2007 se starostům zdál krátký.

„Chápu, že starostové některých malých obcí nemají takový aparát, aby všechno zvládli a někdy zbytečně kvůli administrativním chybám přijdou o šance dotace získat. Samozřejmě naši odborníci jsou všem k dispozici a jsou připraveni vyjít starostům vstříc. Cením si ale i nabídky starosty Železného Brodu Václava Horáčka, že jejich úředníci a další obce s rozšířenou pravomocí také pomohou. Přece jen to starostové mají blíž například do Brodu než k nám do Liberce,“ podotkl Petr Skokan. 

Někteří starostové se také domnívají, že mají málo informací, co se na kraji děje nebo co  kraj chystá.

„Doporučil jsem jim naše webové stránky, kde najdou veškeré informace. Je však navíc možnost se u nás zaregistrovat a dostávat novinky z kraje, které jim budou pravidelně zasílány.  Neunikne jim pak žádný dotační titul,“ připomněl hetman a vyzval starosty i k tomu, aby zmapovali na svém území tzv,. braunfieldy, neboli nevyužité průmyslové či zemědělské objekty, a informovali o nich odbor hospodářského a regionálního rozvoje.

„Třeba se pak pro tyto objekty najde smysluplné využití,“ dodal.

První setkání hejtmana se starosty mělo informativní charakter, přesto hejtman i starostové ocenili přínos schůzky, která by určitě neměla být poslední.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky