Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Galerie Chodba v českolipském muzeu patří fotografiím a řezům

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 28. 03. 2024 11:50
  • Kultura

Sdílet článek

Už osm let společně vystavují svá díla výtvarník Tomáš Hájek a fotograf Miroslav Janošík ze středočeského volného sdružení výtvarníků nazvaného Druhé nástupiště druhá kolej. Nyní se premiérově představují ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě; konkrétně v Galerii Chodba.

„Oceňuji, že českolipské muzeum připravuje výstavy, ve kterých tradičně představuje i výtvarníky působící mimo náš kraj a poskytuje jim prostor ukázat svou tvorbu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Miroslav Janošík se zabývá experimentální a technickou fotografií. Pohyboval se v prostředí chemických laboratoří, instaloval kontrolní software a navrhoval laboratorní linky. V tomto světě začal pořizovat makrofotografie laboratorních přístrojů, na kterých se zabývá estetikou technických detailů pomalu mizejících mechanických zařízení. Exaktnost jeho přístupu se propisuje i do fotografií stylizované krajiny a jejích detailů.

Tomáš Hájek se ve své tvorbě zaobírá řezbou, tvorbou 3D objektů a grafikou. V průběhu času se zabýval i experimentální botanikou, molekulární virologií a analýzou dat zdravotnických laboratoří. Všechny tyto peripetie se zobrazují v jeho tvorbě dřevěných a železných objektů. Vazba na logickou stavbu materiálu určuje, že i zdánlivě abstraktní motivy mají jednoznačné uspořádání s minimálním podílem nahodilosti. Tento přístup se narušuje v řezbách s přírodní tematikou, které využívají motivu růstu i rozkladu obsažené v samotném materiálu.

Fotografie a řezby jsou rozděleny do tematických skupin, návštěvníka výstavou provází doprovodný text. „Odpadají tak nudné názvy jednotlivých děl a návštěvník se může začíst na začátku výstavy a skončit příběh na jejím konci. Exponáty jsou pak třírozměrnou ilustrací příběhu nebo naopak souvislý text je lepším popisem vystavených děl než pouhé názvy,“ dodal Tomáš Hájek. K výstavě autoři vydávají sešit s textem i fotografiemi děl.

Slavnostní zahájení výstavy se koná ve čtvrtek 4. dubna v 17 hodin v galerii Chodba, výstava potrvá do 16. června.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky