Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Fúze pravděpodobně spojí libereckou a turnovskou nemocnici

Mgr. Langer Jiří

  • 22. 08. 2013 17:30
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Panochova nemocnice Turnov by se měla v lednu 2014 sloučit s Krajskou nemocnicí Liberec (KNL).

Připravovanou fúzi na podnět náměstkyně hejtmana LK pro zdravotnictví Zuzany Kocumové projednali včera na semináři v sídle Krajského úřadu LK v Liberci představitelé obou nemocnic se zastupiteli Libereckého kraje, Statutárního města Liberec a Města Turnov. Záměr budou projednávat i všechna tři zastupitelstva.

V případě vůle všech budoucích akcionářů by rozhodnutí mělo být hotovo do konce září, aby mohly obě nemocnice být spojeny od ledna příštího roku a vykazovat společně péči pro zdravotní pojišťovny.

Projekt a výstupy z pracovních skupin i projektového týmu fúze představil Jan Šuma ze společnosti VGD, která fúzi zpracovávala.

 „Důvodem připravované fúze je především snaha o optimalizaci struktury zdravotní péče a možnost dalšího rozvoje zdravotní činnosti v Panochově nemocnici, ale i ochrana specializované péče poskytované v Krajské nemocnici Liberec,“ vysvětlila náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Zuzana Kocumová.

Liberecký kraj podporuje fúzi obou zdravotnických zařízení mimo jiné proto, že město Turnov obdrželo v minulosti nabídky i od dalších soukromých subjektů působících ve zdravotnictví na odkup Panochovy nemocnice, která v současné době vykazuje ztrátu v hospodaření.

„Pokud by si Panochovu nemocnici koupil jiný soukromý subjekt, mohla by být v budoucnu oslabena pozice liberecké nemocnice jako největšího poskytovatele zdravotní péče v Libereckém kraji a zároveň s tím by mohlo dojít k odlivu pacientů mimo liberecký region,“ doplnil k tomu generální ředitel KNL Luděk Nečesaný.

„Rozsah a kvalita péče o pacienty zůstane v případě sloučení  v každém případě v obou nemocnicích nejméně na stejné úrovni jako dosud,“ zdůraznil.

Plánovaná fúze je také součástí připravované krajské zdravotní koncepce, která počítá s vytvořením páteřní sítě nemocnic a zvýšením vzájemné spolupráce. Klíčovými zdravotnickými zařízeními v regionu jsou i dvě krajské nemocnice - liberecká a českolipská. Fúze liberecké a turnovské nemocnice pak přinese především synergie v mnoha oblastech, jež mohou přispět k efektivnějšímu poskytování zdravotní péče ale i jejímu zlevnění.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky