Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Evropský týden udržitelného rozvoje se poprvé koná také v České republice

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 04. 05. 2015 15:11
  • Rozvoj

Sdílet článek

Ve dnech 30. května – 5. června 2015 se v České republice historicky poprvé uskuteční Evropský týden udržitelného rozvoje (ETUR). Jedná se o celoevropskou iniciativu podporovanou Evropskou sítí udržitelného rozvoje, jejímž cílem je zviditelnit projekty a aktivity propagující udržitelný rozvoj a jeho principy.

Principy udržitelného rozvoje zdůrazňují potřebu lidské společnosti rozvíjet se v souladu s omezeními danými naším životním prostředím.  V potaz neberou pouze ekonomický růst, ale i společenské hodnoty a přírodní bohatství.
„Vítáme a podporujeme tuto aktivitu Úřadu vlády ČR, mimo jiné i proto, že Liberecký kraj je členem Národní sítě Zdravých měst České republiky, což je zájmové sdružení, které si klade za cíl právě podporu udržitelného rozvoje jak ve veřejné správě, tak v privátním sektoru,“ uvádí Vít Příkaský, člen Rady Libereckého kraje pověřený řízením resortu regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova.

Na internetových stránkách www.tydenudrzitelnosti.cz lze aktivity plánované v uvedeném týdnu registrovat a poté je vyhledávat podle jednotlivých témat nebo na interaktivní mapě. 
„Projekty a aktivity mohou registrovat státní instituce, výzkumná centra, vzdělávací instituce, muzea, nadace, komunitní organizace, asociace, firmy, neziskové organizace, ale i samotní občané. Mohou zde propagovat například konference, výstavy, trhy, filmová promítání, komunitní aktivity, iniciativy udržitelných podniků, vzdělávací aktivity a další,“ upřesňuje Ivana Ptáčková, krajská koordinátorka projektu Zdravý kraj. Jedinými podmínkami účasti je, aby se projekt věnoval alespoň jednomu z pilířů udržitelného rozvoje a nebyl čistě výdělečného charakteru.

Návrh celoevropského týdne udržitelného rozvoje byl představen ministry životního prostředí Francie, Německa a Rakouska na zasedání Rady pro životní prostředí EU 28. října 2014. Cílem bylo sjednotit starší projekty v těchto zemích a inspirovat podobnou iniciativu i v dalších částech Evropy. V České republice převzal záštitu nad projektem Úřad vlády České republiky. Veškeré informace k registraci naleznete na webu: www.tydenudrzitelnosti.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky