Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dobrovolnictví je nedílnou součástí naší společnosti

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 06. 02. 2019 00:00
  • Školství
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

K tradičním akcím na Jablonecku patří i Novoroční setkání dobrovolníků, které se konalo již pošesté. Pozdravit přítomné mimo jiné přišel i náměstek hejtmana pro rezort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti Petr Tulpa. Dobrovolníkem může být kdokoliv, protože každý umí něco, co může nabídnout druhým. Dobrovolník je zcela normální člověk s vyvinutým citem pro potřeby okolí. Člověk, který se odhodlá udělat ten jednoduchý, ale důležitý krok k tomu, aby se sám zapojil do činnosti pro druhé, a neváhá obětovat část svého volného času pro vyplnění prázdného času ostatních.

„Liberecký kraj letos v termínu od 23. do 28. června pořádá Hry IX. letní olympiády dětí a mládeže 2019, na které je potřeba téměř tři stovky dobrovolníků, a proto jsem navštívil setkání v Jablonci, abych požádal o pomoc při této významné akci, a proto jsem navštívil setkání v Jablonci, abych požádal o pomoc při této významné akci,“ uvedl příklad Petr Tulpa, současně také zmínil nedocenitelnou pomoc dobrovolných dárců krve, kteří chodí nejcennější tekutinu a její deriváty darovat bezpříspěvkově, tedy bez nároku na finanční kompenzaci.

Ve velkém sále jabloneckého Spolkového domu se na konci ledna sešlo na tři desítky hostů, které spojuje v různých oblastech jedno, potřebují dobrovolníky a dobrovolníci jsou jejich součástí. Přítomné přišel pozdravit a poděkovat za jejich práci také primátor města Milan Kroupa. Nabídl organizacím sdružujícím dobrovolníky, aby svou činnost prezentovaly prostřednictvím webu města či radničního zpravodaje a na sociálních sítích.

V přátelské atmosféře odpoledne mimo jiných představil „dobrovolnou“ činnost vězňů v Jablonci nad Nisou zástupce ředitele Věznice Rýnovice Petr Veselý. A jak podotkla ve své prezentaci Milena Havrdová, ředitelka organizace Naděje, vězni i lidé bez domova mají jedno společné a to nevhodné pracovní návyky a dobrou praxí, tedy dobrovolnou činností třeba pro město a následným poděkováním se tito lidé motivují, aby měli zájem si návyky vypěstovat. Z tradičních organizací svoji činnost představil Český červený kříž, Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, vodní záchranná služba Jablonec nad Nisou.

„Toto není vzorek všech dobrovolnických organizací,“ poznamenala Kateřina Havlová, ředitelka Oblastního spolku ČČK. Mrzí ji, že letos vybrali termín nevhodně se kryjící s počátkem prázdnin a ještě na vrcholu chřipkové sezóny. „Tato setkání bývají pestřejší, jsou zde i dobrovolníci z řad seniorů, dobrovolníci, kteří pracují v nemocnici a domově důchodců. Bylo to letos komornější, ale myšlenka byla zachována.“

Zdroj: ČČK Jablonec

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky