Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dobré skutky, kultura i řemeslo na Grabštejně - sobota 2. září 

Ivana Hujerová

koordinátorka neziskového sektoru a místní Agendy 21

  • 28. 08. 2023 10:38
  • Rozvoj

Sdílet článek

Aby se nám v Libereckém kraji lépe žilo. I tak by se dal popsat záměr akce Grabštejn fest 2023, při které spojily své síly organizace pracující s dobrovolníky a platforma Liberecký kraj sobě. Regionální dobrovolnické centrum pro Liberecký kraj a Asociace nestátních neziskových organizací Libereckého kraje zve v sobotu 2. září na hrad Grabštejn, kde se prolne hned několik „dobrotémat“. Neziskové organizace představí, jak v kraji funguje dobrovolnictví a nabídnou interaktivní zábavu nejen pro děti, zazní dobrá hudba a představí se místní výrobci.

 

Festival u příležitosti Dne dobrovolnictví představí přes dvacet neziskových organizací a zájemci u nich získají informace o možnostech, jak se do jejich činnosti zapojit. Na výběr je pestrá škála aktivit pro všechny věkové kategorie – od sportu přes kulturu až po sociální pomoc. Přemýšlíte, jak nejlépe využít volný čas a rádi byste svou energii a čas věnovali ve prospěch dalších lidí? Na Dni dobrovolnictví máte jedinečnou příležitost najít činnost, která vás bude bavit a naplňovat.

Dobrá akce se neobejde bez dobrého kulturního programu. O ten se postarají regionální amatérské spolky a na své si přijdou jak dospělí, tak děti. Na dvou pódiích se po celý den budou střídat divadélka i hudební vystoupení. Zahrají kapely Jarret, Mandragora, Pohromadě na přehradě, Větrno, BG Trio a Hraje Rudolf. Pro děti jsou připravena čtyři divadelní představení od Divadla Tety Perly, Divadla na kliku a Divadla jednoho Edy. Jak říká klasik - civilizace není dobrá, když je bez kultury. V sobotu na Grabštejně se můžete přesvědčit, že v Libereckém kraji máme dobré kultury opravdu hodně a vy si ji budete moci dosyta užít.

Akci podpořil Liberecký kraj a osobní záštitu převzal Jiří Ulvr, člen rady kraje pro řízení resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. „Podpora všestranného rozvoje regionu a rozvoje venkova je každodenní součástí mojí práce“, vysvětluje radní Ulvr. „Při svých cestách po kraji a během setkávání s lidmi a pracovníky nejrůznějších organizací i podniků sleduji, jak je důležitý komplexní přístup k těmto tématům. Aby se lidem v místě dobře žilo, potřebují nejen např. dobré školství, zdravotnictví, pracovní příležitosti, ale i možnosti kvalitního trávení volného času a budování zdravých sociálních vztahů a vazeb. A proto jsem podpořil spolupráci mezi Regionálním dobrovolnickým centrem ADRA a platformou Liberecký kraj sobě. Ta sdružuje a podporuje malé regionální výrobce, řemeslníky a producenty. Fungující lokální firmy jsou důležitou částí skládanky, která dohromady tvoří to, čemu říkáme dobré místo k životu.  A kraj podporou těchto aktivit přispívá k tomu, aby Liberecký kraj takovým místem pro své obyvatele byl,“ doplňuje Jiří Ulvr.

Regionální producenti se představí bohatým trhem na nádvoří hradu a návštěvníkům tak dají nahlédnout, jak pestrá je škála řemesel a produktů, které mají v Libereckém kraji místo vzniku. Textilní tradici zastoupí liberecká firma LaJuPe a Jana Albrechtová z Krkonoš, tradiční zpracování ovčí vlny představí značka Tradiční venkov a naopak zcela nové pojetí tradice šperkařství uvidí návštěvníci na stánku značky Chimeara nebo Kouzelné macramé. Ale na své si přijdou i milovníci jídla. Poctivé řeznické řemeslo bude svými grilovanými dobrotami prezentovat značka Mass.na a také bude příležitost ochutnat výrobky oceněné v potravinářské v soutěži Výrobek roku Libereckého kraje 2023.

Hrad Grabštejn si pro tuto příležitost připravil speciální prohlídkové okruhy, které nabídnou to nejkrásnější z hradních prostor, včetně kaple sv. Barbory a věže. Je pamatováno i na rodiny s dětmi, na které čeká prohlídka s průvodci v kostýmech. Vstup na festival je volný, prohlídky hradu jsou podle ceníku a kompletní program najdete na https://www.tynes.cz/grabstejn.          

Grabštejn fest https://www.tynes.cz/grabstejn (kompletní soupis účinkujících, dobrovolnických organizací a regionálních výrobců/řemeslníků)

Grabštejn fest - videopozvánka

Regionální dobrovolnické centrum pro Liberecký krajRDC LK

Grabštejn fest

 

V roce 2020 vznikl Liberecký kraj sobě - projekt podporující rozvoj lokální ekonomiky, nositelem projektu je Liberecký kraj a řídí jej Agentura regionálního rozvoje. Projekt je součástí programu Zdravý Liberecký kraj, který už od roku 2011 podporuje celou škálu aktivit směřujících k udržitelnému rozvoji celého regionu prostřednictvím dalších projektů i dotačního programu.

Jedním z výstupů projektu Liberecký kraj sobě je internetový portál www.lksobe.cz. Zájemci tu najdou regionální výrobky a služby od zdravých potravin až po autorské šperky či moderní vybavení domácnosti, ale i tipy na výlet nebo nápady na víkendové akce ve svém blízkém okolí. Místní samosprávy mohou v katalogu regionálních výrobců a poskytovatelů služeb nalézt partnery či spoluorganizátory pro komunitní akce a projekty a nejen žákům, studentům a učitelům přináší portál Liberecký kraj sobě tipy a nápady, jak poznávat vlastní kraj, jeho tradice a řemesla prostřednictvím exkurzí, zážitků a workshopů.

Certifikovaným i necertifikovaným regionálním výrobcům a poskytovatelům služeb nabízí projekt podporu v jejich podnikání prostřednictvím marketingových kampaní, konzultací a vzdělávacích aktivit připravovaných podle jejich potřeb.

Kontakt:  Petra Handlířová, projektová manažerka, Liberecký kraj sobě, p.handlirova@arr-nisa.cz, tel. 777 183 127, www.lksobe.cz

 

 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky