Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dny s dopravní výchovou pokračují na základních školách

Mgr. Langer Jiří

  • 05. 11. 2010 17:58
  • Školství

Sdílet článek

 

Tým silniční bezpečnosti Libereckého kraje společně se Českým červeným křížem a dalšími partnery realizuje projekt na podporu dopravní výchovy v Libereckém kraji pod názvem „Dny s dopravní výchovou“ V rámci tohoto projektu byly osloveny základní školy v Libereckém kraji s nabídkou preventivního dopravně bezpečnostního programu, přímo na školách a to jak pro děti prvního tak i druhého stupně.

Třetí s osmi letošních termínů se uskutečnil na Základní škole Kaplického v Liberci. Na pěti stanovištích se děti dozvěděly základy první pomoci a bezpečnosti jízdy ve vozidle. Nechyběly informace o bezpečnostních prvcích, které chrání posádku, zásady viditelnosti ať už v pozici cyklisty nebo chodce. Děti z posledních ročníků pak diskutovaly na téma bezpečí jízdy na malém motocyklu.

 

„Program se orientuje na problematiku dítě jako chodec a cyklista, bezpečnost při jízdě ve vozidle – správné poutání bezpečnostními pásy, první pomoc. Pro starší žáky je připravena přednáška pro začínající motocyklisty, upozorňující na bezpečnostní prvky a návyky při jízdě na malém motocyklu,“ uvedl Martin Sepp (ČSSD), náměstek hejtmana LK pro resort dopravy.

 

 

Projekt je podle něj dobře přijímán jak ze strany dětí, tak ze strany pedagogů, kteří vnímají nedostatečnost tématu silniční bezpečnosti ve výuce. Liberecký kraj a jeho tým silniční bezpečnosti hodlají tento projekt realizovat v co možná největším množství. Pro příští rok chystá nabídnout ho školám znovu.

 

Je to jedna z efektivních cest jak chránit děti před nástrahami nebezpečí na našich silnicích. Dopravní výchova na hřištích v Libereckém kraji seznámí děti s pravidly. Podle našeho názoru je však nutné jít dále. Našimi zásadami je přímá komunikace a názornost. Tým silniční bezpečnosti nekáže, nepřikazuje ale diskutuje na daná témata a v mnohém nechá děti aby nebezpečí odhalily sami. Díky patří určitě Českému červenému kříži, který se všech akcí aktivně účastní a jehož prezentace první pomoci je velmi poutavá. Příští rok počítáme s tím, že tento program bude pokračovat, jako i celá řada projektů pro děti v režii našeho týmu silniční bezpečnosti,“ míní Martin Sepp.

 

 

Zpracoval: Ing. Jan Polák, koordinátor BESIP LK

                  jan.polak@besip-lk.cz, tel. 603 897 077

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky