Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dny lidové architektury představí vodní mlýny i největší roubenku severu Čech

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 01. 07. 2019 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Vybrané pozoruhodné historické stavby typické pro Liberecký kraj budou moci lidé navštívit již posedmé v rámci Dnů lidové architektury, které se konají o víkendu 13. a 14. července. Návštěvníky čekají komentované prohlídky, ukázky tradičních řemesel, divadelních představení či vystoupení folklorních souborů.

„Tyto objekty se otevírají u příležitosti Dnů lidové architektury po celé republice. Lidé tak mají příležitost obdivovat důmyslné stavby našich předků, kde vše mělo svůj účel a rozhodně se neplýtvalo materiálem ani místem. Některé stavby jsou domy tehdejších bohatých sedláků, ale k vidění jsou i chaloupky, jejichž majitelé měli hluboko do kapsy,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Dny lidové architektury nabízí prohlídky a zábavný program ve vybraných technických, řemeslnických nebo hospodářských objektech. Vidět je možno velké usedlosti (Bičíkův statek v Příšovicích, Dlaskův statek v Dolánkách, Boučkův statek na Malé Skále nebo největší roubenku severních Čech — Víseckou rychtu v Kravařích), vodní mlýny (Janatův mlýn, Dolení-Babákův mlýn), chalupy sklářů (Liščí bouda v Kristiánově, Harcubova chalupa v Harrachově), tkalců a soukeníků (Běliště v Železném Brodě) nebo pilníkářů (Červená roubenka v Semilech).

Tradiční technickou stavbou je i vesnická kovárna (skanzen v Dolních Pertolticích). Hrázděnou architekturu zastupuje vesnický dům ve skanzenu v Dolních Pertolticích nebo Führichův dům v Chrastavě. S vesnickou zábavou je spojen Beranův hostinec v Trávníčku a jak správně nahodit udičku? To ukáží v expozici rybářství a rybníkářství v Památníku K. H. Máchy v Doksech.

Výlet po zajímavých stavbách lidové architektury lze spojit s dalšími zajímavými akcemi v Libereckém kraji. Tipy na výlety, kalendáře akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti se nalézají na webech www.liberecky-kraj.cz a www.npu.cz nebo na facebookové stránce Liberecký kraj cestou necestou.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky