Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dny geografických informačních systémů (GIS) v Liberci začínají v Krajské vědecké knihovně již 9. listopadu

Mgr. Langer Jiří

  • 05. 11. 2010 18:03
  • Školství

Sdílet článek

 

V průběhu tří listopadových dní – od 9. do 11. listopadu 2010 – se můžete seznámit s geografickými informačními systémy, neboť právě v těchto dnech se v Krajské vědecké knihovně v Liberci uskuteční jubilejní, desáté Dny GIS Liberec. Zahájení, které se koná v úterý v 10 hod. v hlavním přednáškovém sále, se zúčastní náměstek hejtmana pro školství Radek Cikl a radní pro životní prostředí Jaroslav Podzimek (oba ČSSD).

Tuto akci zaměřenou na propagaci systémů pro správu a tvorbu geografických dat, tedy stručně řečeno toho, co je potřebné k vytvoření mapy společně pořádají Liberecký kraj, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická Technické univerzity v Liberci, Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje a Gymnázium F. X. Šaldy v Liberci.

„Jak již je zvykem, Dny GIS jsou tvořeny několika interaktivními stanovišti, na nichž si účastníci mohou geografické informační systémy vyzkoušet. Mohou se tak seznámit s mapovými úlohami Libereckého kraje, vyzkoušet svět Google Earth, vytvořit si vlastní mapovou kompozici a nebo si zahrát tradičně oblíbenou Mapovou honičku, která simuluje činnost operačního střediska integrovaného záchranného systému, kdy na základě slovního popisu je nutno určit polohu mimořádné situace jako je havárie osobního vozu či požár. Dny GIS nabízejí více – geohru Toulky po mapách, stanoviště Dětské televize, 3D mapy pro speciální brýle, výstavu posterů a map, které budou k vidění v knihovně až do konce měsíce. Dopolední program je tradičně věnován žákům základních a středních škol, v odpoledních hodinách je připraven program pro veřejnost.

 

Program pro školy probíhá vždy od 8.30 do 14.30 hod. Nutná registrace přes webové stránky www.dnygis.cz

Program pro veřejnost (viz také leták v příloze)

  • 9. listopadu, 17.00 hod, Mapy, mapy a mapy – Tomáš Kalenský, PlanStudio
  • 10. listopadu, 16.30 hod, Češi v Antarktidě – RNDr. Hynek Adámek, National Geographic

11. listopadu, 17.00 hod, Google a mapy – Filip Hráček, Google.cz

Podrobné informace naleznete na www.dnygis.cz

 

 

 

 

 

 

Dny geografických informačních systémů

 

Jak již je zvykem, Dny GIS jsou tvořeny několika interaktivními stanovišti, na nichž si účastníci mohou geografické informační systémy vyzkoušet. Mohou se tak seznámit s mapovými úlohami Libereckého kraje, vyzkoušet svět Google Earth, vytvořit si vlastní mapovou kompozici a nebo si zahrát tradičně oblíbenou Mapovou honičku, která simuluje činnost operačního střediska integrovaného záchranného systému, kdy na základě slovního popisu je nutno určit polohu mimořádné situace jako je havárie osobního vozu či požár. Dny GIS nabízejí více – geohru Toulky po mapách, stanoviště Dětské televize, 3D mapy pro speciální brýle, výstavu posterů a map, které budou k vidění v knihovně až do konce měsíce. Dopolední program je tradičně věnován žákům základních a středních škol, v odpoledních hodinách je připraven program pro veřejnost.

Soutěž Toulky po mapách 2010

Máte archiv fotografií nebo videí z vašich toulek? Vytvořte z nich zajímavou geohru, kterou pobavíte známé i neznámé uživatele internetu. Zúčastněte se s ní soutěže "Toulky po mapách" o zajímavé ceny!
 
Geohra je vědomostní hra, která pobaví i poučí. Může představovat hrady a zámky Liberecka, krásy české přírody nebo přehlídku nejhezčích igloo v Grónsku. Fantazii se meze nekladou, jen aby vytvořené dílo mělo logiku a spád a uživatele bavilo. Povede se vám taková, ke které se budou všichni rádi vracet?

Co se změnilo proti předchozímu ročníku soutěže?
Účastníci soutěže nejsou omezeni pouze na vkládání fotografií, můžete popustit uzdu fantazii a kromě fotografií nebo třeba kreseb můžete geohru vytvořit z videí (na YOuTube), animaci ve flashi (SWF) nebo zvukových souborů (MP3). Nemusíte se omezovat ani na rodný jazyk, můžete vytvořit anglickou hru pro přátele ve světě.

Soutěž bude vyhodnocena při příležitosti Dnů GIS 2010 dne 10. listopadu 2010 v Krajské vědecké knihovně v Liberci. Na výherce v kategorii Nejlepší geohra bude čekat kvalitní GPS přístroj a na výherce v kategorii Nejoblíbenější geohra (loňského ročníku) knižní odměna. Drobné ceny si však odnesou všichni účastníci soutěže.

Bližší informace o soutěži, jak se přihlásit a jak tvořit, najdete na webu http://geohra.kraj-lbc.cz, případně vám informace podají Ing. Irena Košková (irena.koskova@kraj-lbc.cz , tel.  485 226 412) nebo Ing. Lenka Rychtaříková (lenka.rychtarikova@kraj-lbc.cz, tel. 485 226 612) z odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Libereckého kraje.

Dosavadní vytvořené geohry si můžete vyzkoušet na http://geohra.kraj-lbc.cz.

Program pro základní a střední školy

 

 

 

 

Napsal uživatel Leoš Křeček   

Pondělí, 25 Říjen 2010 12:43

Dny geografických informačních systému Liberec 2010 jsou již tradičně ve svém dopoledním programu otevřeny především žákům základních a středních škol. Pro školní kolektivy je připraven hodinový program. Ten obsahuje patnácti minutovou interaktivní přednášku o základních principech GIS a 45 minut trvající praktickou část na jednotlivých stanovištích, kdy si žáci za podpory organizátorů mohou vyzkoušet reálné úlohy v různých aplikacích GIS.

 Program se koná každý den, tedy od úterý 9. do čtvrtka 11. listopadu 2010 vždy od 8:30 hod. do 14:30 hod. (poslední skupina ve 13:30 hodin). Program je určen pouze pro registrované třídní skupiny. Kapacita jednotlivých programů je omezena na 60 účastníků..

Češi v Antarktidě

 

 

 

 

 

 

V rámci odpoledního programu Dnů GIS Liberec 2010 budete mít možnost poznat práci budovatelů první české vědecké stanice v Antarktidě, projít se po ostrově Jamese Rosse, kde byla stanice během letních sezón 2005 - 2006 postavena, poznat místní podmínky, nahlédnete do obyčejného pracovního dne vědců a zjistíte, čím se budou dlouhodobě zabývat. Zkrátka, poznáte Antarktidu jinak než běžný

 turista.

přednáška

středa 10. listopadu 2010

od 16:30 hodin

velký přednáškový sál Krajské vědecké knihovny v Liberci

přednáší

RNDr. Hynek Adámek

redaktor National Geographic

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky