Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dny evropského dědictví otevřou přes šedesát památek v kraji

Bc. Žitná (Dědková) Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 07. 09. 2017 15:02
  • Rozvoj

Sdílet článek

V Libereckém kraji je aktuálně 2.552 nemovitých kulturních památek. Ty nejzajímavější památky, budovy, objekty a prostory včetně těch, které jsou jindy částečně nebo úplně nepřístupné se veřejnosti otevřou během Dnů evropského dědictví. Konají se v týdnu od 9. do 17. září 2017.

Liberecký kraj se v letošním roce podílel na obnově celkem 59 objektů. Na jejich opravu vynaložil částku 12.311.000 Kč, přičemž přímá podpora byla 2.500.000 Kč a z dotačního fondu kraje šlo 9.811.000 Kč.

„Stav památek je dokladem toho, jak si společnost váží odkazu předků. Liberecký kraj si uvědomuje svou zodpovědnost a přispívá na jejich obnovu jak prostřednictvím dotačního fondu, tak přímou podporou. V letošním roce šla přímá podpora na obnovu sušárny chmele v Dubé, opravu střechy zámku ve Stvolínkách a opravu Kaple sv. Jana Nepomuckého ve Sloupu. Z dotačního fondu jsme mohli, díky navýšení programu Záchrana a obnova památek v Libereckém kraji, podpořit větší množství rekonstrukcí, například obnovu fasády a restaurování oken kostel sv. Michaela v Rokytnici nad Jizerou nebo opravu obvodové stěny domu č. p. 47 v Chlumu,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

V rámci Dnů evropského dědictví bude v Libereckém kraji zpřístupněno 62 památek. Je mezi nimi například Severočeské muzeum v Liberci, které v rámci akce otevře i chalupu Jiřího Harcuby v Harrachově, Oblastní galerie v Liberci, Vlastivědné muzeum v České Lípě, sušárna chmele v Dubé, fara č. p. 19 v Pěnčíně, Kostel sv. Jakuba Většího v Železném Brodě a další. Seznam zapojených a otevřených památek najdou zájemci na webu www.historickasidla.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky