Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dny Česko-německé kultury v Drážďanech začaly za účasti Libereckého kraje

Mgr. Langer Jiří

  • 25. 10. 2013 16:40
  • Školství

Sdílet článek

Na základě nabídky Jarmily Krejčíkové, generální konzulky České republiky v Drážďanech, se Liberecký kraj stal partnerem 15. ročníku Česko-německých dnů kultury. Dny kultury nabízejí pestrý program zahrnující více než 80 akcí, které se konají do 10. 11. 2013 v Drážďanech, Ústí nad Labem, Liberci, Jablonci nad Nisou a Euroregionu Elbe/Labe.

Dny kultury v Drážďanech byly oficiálně zahájeny včera 24. října vystoupením dětského pěveckého sboru IUVENTUS GAUDE! z Jablonce nad Nisou. Zahajovacího koncertu se za Liberecký kraj zúčastnili Hana Maierová, náměstkyně hejtmana, a dále radní LK Alena Losová, Vladimír Mastník a Petr Tulpa. Zahájení, Se zúčastnili předseda Senátu Milan Štěch a za německou stranu Mathias Rössler, předseda saského Zemského sněmu, Dr. Helmut Köser, předseda představenstva Nadace  Brücke/Most, Jarmila Krejčíková, generální konzulka ČR v Drážďanech a další vzácní hosté.

Hlavním cílem jubilejního ročníku je kulturní prezentace regionu Liberec s rozmanitými akcemi všech žánrů, včetně ochutnávek regionálních potravin. Partnerský region Liberec se představí 16. 11. 2013 v rámci Českých slavností v Altmarktgalerii v Drážďanech.

K vrcholům tohoto ročníku patří také výstava „Mladí lvi v kleci“, která v Liberci představuje díla německy mluvících výtvarníků v Československu ve 20. a 30. letech 20. Století, a film Alois Nebel, jenž bude promítán 21. 10. v Programmkinu Ost v Drážďanech. Po filmovém představení bude autor Jaroslav Rudiš číst ze stejnojmenného románu a diskutovat s publikem.

V průběhu 15. Dní české a německé kultury vystoupí na dvojkoncertě v Drážďanech a Jablonci rovněž populární skupiny ARIES z Liberce a Zur schönen Aussicht z Drážďan, naopak do Drážďan a Dippoldiswalde zavítá i Naivní divadlo Liberec s pohádkou Ali Baba a 40 loupežníků.

Dny Česko-německé kultury budou oficiálně zakončeny 10. listopadu koncertem sólistů opery libereckého Divadla F. X. Šaldy v drážďanském Piano Salonu za účasti hejtmana LK.

„Chci poděkovat pořadatelům, že přizvali Liberecký kraj, aby se stal partnerem Zemského hlavního města Drážďany při spolupořádání jubilejního 15. ročníku festivalu Euroregionu  Elbe/Labe.

Je jistě dobře, když nejbližší sousedé -  Česko a Sasko, najdou čas a místo, aby společně představily znalosti, um a dovednosti svých lidí, které přispějí ke vzájemnému poznání, toleranci a pochopení. Těším se proto, že tato významná kulturní a společenská akce prohloubí a upevní vztahy mezi občany Libereckého kraje a Svodného státu Sasko.

Dny české a německé kultury totiž mají velkou šanci přispět ke zvýšení povědomí o životě, zajímavostech, krásách či regionálních výrobcích tradičních řemeslníků a potravinářů působících v Libereckém kraji. A naopak obdobné zážitky jistě čekají na návštěvníky Saska z našeho kraje.

Liberecký kraj nabízí hostům majestátnost hor, malebnost údolí, lidovou architekturu i kulturní a technické památky, včetně Národní kulturní památky Ještěd. Ten se  tyčí  blízko česko-německo-polského pomezí, má své kouzlo a připomíná bohatou společnou česko-německou historii.

Věřím, že pestrý kulturní program, který jsme společně připravili, přinese všem návštěvníkům nezapomenutelné dojmy a že po skončení Dnů české a německé kultury budeme mít k sobě zase o kousek blíže,“ zhodnotil  významnou akci  Martin Půta.

Další informace a program všech akcí 15. Dnů české a německé kultury lze nalézt na adrese www.tschechische-kulturtage.de.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky