Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Díky projektu TechUp se žáci základních škol seznamují s vědou a technikou v praxi

Mgr. Langer Jiří

  • 07. 03. 2014 15:30
  • Školství

Sdílet článek

Jednou ze sedmi středních škol na Českolipsku zapojených do projektu Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji – TechUp, je Obchodní akademie v České Lípě. Pro žáky základních škol připravila minulý týden projektový den s názvem Tajemství nealkoholických nápojů, kterého se kromě dětí ze základní školy v Doksech, zúčastnila i krajská radní pro školství, mládež a zaměstnanost Alena Losová.

„Žáci šestých tříd se nejprve dozvěděli, co všechno obsahují jejich oblíbené limonády a jiné sladkosti. Poté se přesunuli do laboratoře, aby si i sami vyzkoušeli přípravu vlastní limonády, a to jak té nezdravé za použití umělých barviv, tak i té pro zdraví prospěšnější z přírodních koncentrátů. Sama jsem ochutnávala jejich výtvory a některé nebyly vůbec špatné,“ uvádí s úsměvem svoji zkušenost ze společně stráveného času s dětmi radní Alena Losová.

Obchodní akademie díky účasti v projektu pořídila z dotace GPS zařízení, meteorologické stanice či mikroskopy. „Součástí projektu jsou exkurze do technických expozic a památek pro naše žáky. Rovněž jsme pro ně připravili tři volnočasové kroužky - zeměpisný, meteorologicko-fyzikální a přírodovědný a uspořádáme též celkem 48 projektových dnů pro 240 žáků z okolních základních škol v naší multimediální učebně a laboratoři,“ popisuje výhody zapojení v projektu a aktivity školy ředitel Rostislav Lád.

Na Českolipsku se zapojilo do projektu Libereckého kraje vedle obchodní akademie i Střední průmyslová škola v České Lípě, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v České Lípě, Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Kamenickém Šenově, Vyšší odborná škola sklářská a Střední škola v Novém Boru, Gymnázium v České Lípě a Gymnázium v Mimoni. Dotčené střední školy budou čerpat dohromady přes 11 milionů korun na moderní vybavení učeben a aktivity nejen pro své žáky, ale i žáky základních škol.

Liberecký kraj získal na projekt Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji finanční dotaci ve výši 58 milionů korun, kterou poskytlo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Cílem projektu je přiblížit a zpopularizovat technické a přírodovědné vzdělání žákům základních a středních škol.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky