Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dětské domovy soutěžily na Rytířských dopravních BESIP hrátkách

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 05. 08. 2019 00:00
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Každé dítě si zaslouží zažít úspěch. Pod tímto heslem se nesla tradiční celostátní zážitková soutěž dětí z dětských domovů Rytířské dopravní BESIP hrátky, která se konala 27. července na dětském dopravním hřišti ve Frýdlantském podzámčí. Uskutečnila se již pošesté pod záštitou významných osobností: ministra dopravy Vladimíra Kremlíka, ředitele krajského ředitelství Policie Libereckého kraje Vladislava Husáka, náměstka hejtmana Libereckého kraje Petra Tulpy a starosty města Frýdlant Dana Ramzera.

I tentokrát soutěž zahájili vévoda Albrecht z Valdštejna s doprovodem šlechticů, rytířů, šermířů a dvořanů spolu se spolkem Rytíři silnic — motorkáři se srdcem a dalšími hosty včetně zástupců BESIPu, Červeného kříže, autoškoly, dětských domovů i dobrovolných hasičů.

Celostátní klání pořádá spolek Rytíři silnic — motorkáři se srdcem ve spolupráci s dalšími subjekty pro znevýhodněné děti z dětských domovů, které nemají takové možnosti jako ostatní děti.

Účastníci se rozdělili do týmů, jejichž posláním bylo uspět ve čtrnácti disciplínách a nalézt vysněný poklad, který dle legendy ve hvozdech okolí Frýdlantského zámku ukryl před lapky osobní Valdštejnův bankéř Jan de Witte z Liebthalu.

Družiny dětí z dětských domovů plnily nelehké úkoly na dopravních stanovištích, kde prokázaly své znalosti i dovednosti z dopravní výchovy při řešení kvízů, testů praktických úkolů i jízdě zručnosti na kole. V části pohádkových a historických stanovišť zápolily děti s pohádkovými bytostmi, čerticí, ježibabou, silákem, drakem, bojovaly ve slavném rytířském turnaji, střílely z kuše i palných zbraní, oháněly se mečem na koních v rytířské zbroji a do měšců sbíraly vyhrané zlaťáky.

Vítězem Rytířských dopravních BESIP hrátek 2019 se již potřetí stal a velký pohár, vzácný rytířský praporec a spousty cen obdržel tým Dětského domova v Nepomuku Nepomučtí Nezbedové, na druhém místě se umístil tým Dětského domova z Kralup nad Vltavou nazvaný Kralupáci, na třetím místě skončil tým Potštejnská pážata. Další příčky obsadily děti z Ústí nad Labem, Jablonného v Podještědí, Pardubic, Frýdlantu, Krásné Lípy a dalších měst.

Při slavnostním vyhlášení soutěžící týmy získaly plné měšce z nalezeného pokladu, diplomy, poháry, ceny, medaile a vítězný praporec Rytířů silnic. Členové vítězné družiny Nepomučtí nezbedové byli za trojnásobné získání rytířské trofeje samotným vévodou a hejtmanem pasováni na členy klubu Rytířů silnic — motorkářů se srdcem.

Druhý den děti pak poznávaly krásy Frýdlantského vévodova panství, navštívily hrad a zámek Frýdlant, ale i majestátný symbol Libereckého kraje Ještěd.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky