Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Děti se v liberecké galerii promění na detektivy. Vypraví se za ztracenými obrazy

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 06. 09. 2024 09:53
  • Kultura

Sdílet článek

Zábavně-naučný program pro rodiny s dětmi si v rámci Dnů evropského dědictví 2024 připravila Oblastní galerie Liberec. Pátrací hra je provede stálými expozicemi, kde tbudou muset vypátrat deset hledaných obrazů. Jakmile je najdou, bude na ně čekat malá odměna a také výtvarná tvorba v galerijním ateliéru. Akcí, která se koná 14. září, si galerie zároveň připomene deset let působení v budově bývalých městských lázní.

„Děti se na okamžik stanou detektivy a vydají se na dobrodružnou výpravu za „ztracenými“ obrazy. Jejich úkolem bude najít všech 10 ztracených obrazů. V pátrání jim pomohu staré pohlednice, které ležely dlouhou dobu zapomenuty, a vlivem času tak změnily svou barevnost. Pátrání proto nebude vůbec snadné. Po cestě však najdou různé stopy, které jim hledání ulehčí a dovedou je k cíli,“ říká o pátrací hře edukátorka galerie Veronika Pouzarová.

Hra provede děti po stálých expozicích galerie, například v expozici českého výtvarného umění 20. století budou hledat cenná autorská díla. V dalších částech pátrací aktivity natrefí na malíře barbizonské školy, obrazy Eugèna Boudina nebo i na zátiší z tzv. zlatého věku nizozemské malby. Jakmile najdou všech 10 obrazů, budou se moci přesunout do ateliéru, kde na ně bude čekat výtvarná činnost. Pohlednice, které získaly na začátku hry, pak kreativně využijí k tvorbě různých druhů koláží.

Akce se koná v rámci Dnů evropského dědictví 2024, které trvají od 7. do 15. září. Jejich cílem je hledat cesty ke kořenům naší, evropské i světové civilizace. V průběhu celého týdne se proto uskuteční řada doprovodných akcí, od přednášek, koncertů a městských slavností až po soutěže. Oblastní galerie Liberec se do Dnů evropského dědictví zapojí už po několikáté, letošní pátrací hra bude pro návštěvníky zcela zdarma.

TZ: Oblastní galerie


Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky