Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Den Země 2015 se koná opět ve Velkém Valtinově

Mgr. Langer Jiří

  • 13. 04. 2015 16:27
  • Rozvoj
  • Životní prostředí

Sdílet článek

 

Představitelé obce Velký Valtinov a města Jablonné v Podještědí, Podralský nadační fond ZOD a Sdružení za záchranu kopce Tlustec srdečně zvou širokou veřejnost, zejména rodiny s dětmi, na tradiční oslavy Dne Země, které se uskuteční v sobotu 18. dubna 2015 od 13 hodin na fotbalovém hřišti TJ SLAVOJ.

Akce se koná v srdci obce Velký Valtinov nedaleko kostela sv. Jana Nepomuckého u místního fotbalového hřiště. Nad akcí převzal záštitu hejtman Libereckého kraje Martin Půta, zahájení se zúčastní spolu se starostou Velkého Valtinova Josefem Lukavcem náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný.

„Posláním a smyslem oslav Dne Země je podle starosty ochrana planety Země, zvyšování ekologického povědomí, obnovení principů harmonického sepětí člověka a přírody a upozornění na dopady ničení životního prostředí.

„Nejinak tomu bude i u nás,“ zdůrazňuje Josef Lukavec.

Den Země ve Velkém Valtinově byl v minulosti vždy spojen s vyjádřením nesouhlasu s těžbou čediče na kopci Tlustec. Proto již v minulém a předminulém roce se pořadatelé s obnovením tradice rozhodli obnovit též tradici výstupů na úpatí kopce Tlustec k tzv. Vavrouškově mohyle s připomenutím osobnosti Josefa Vavrouška. Návštěvníci mohou na její stavbu přispět vlastními donesenými kameny z jiných vrchů a kopců. Význam a cennost krajinné dominanty – kopce Tlustec – bude připomenut malou výstavou „Život kopce Tlustec.“

Návštěvníci se budou moci těšit z bohatého programu, jehož součástí bude i „Spanilá jízda“ historické zemědělské techniky. Neméně atraktivním bodem programu bude zásah hasičů historickou hasicí stříkačkou nebo drezura koní. Děti se budou moci zúčastnit tvořivých dětských dílen a užít si se zvířátky, na skákacím hradě nebo na trampolíně. Je připraveno i malování na obličej a vyhlašování výsledků výtvarné soutěže „Lidé a zvířátka v okolí kopce Tlustec“. Po celou dobu akce je možné se občerstvit v kiosku na hřišti, případně ochutnat něco dobrého u stánků s regionálními potravinami. U stánků si budete moci nakoupit také různé výrobky tradičních řemesel. Vyvrcholením akce bude hudební vystoupení známé kapely „APPLESEXIS“.

Program akce:

12:00 Výstup k mohyle Josefa Vavrouška

13:00 Zahájení a přivítání návštěvníků a hostů akce

          Projevy významných hostů-hejtman Libereckého kraje Bc. Martin Půta,

         starosta obce Velký Valtinov Josef Lukavec

         náměstek hejtmana Josef Jadrný

14:00 Ukázky psovodů SDH Hejnice

15:00 ,,Spanilá jízda“ historické zemědělské techniky

15:30 Drezura koní Jana van Geeta

16:00 Koncert Českolipského pěveckého sboru v kostele sv. Jana Nepomuckého

17:00 Hudební vystoupení skupiny APPLESEXIS

Výstava ,, Život kopce Tlustec“

Prohlídka místního kostela sv. Jana Nepomuckého

Výstava trofejí mysliveckého sdružení Růžová

Pro děti: tvořivé dílny, malování na obličej, skákací hrad a trampolína – Míra Šticha, zvířátka na dosah ruky (ovce, kozy, koně), vyhlášení vítězů výtvarné soutěže ,,Lidé a zvířátka v okolí kopce Tlustec“

Informace

Velký Valtinov se nachází v podhorském pásmu Lužických hor, 2 km jihozápadně od Jablonného v Podještědí. V katastru obce se nachází 61 domů a 24 objektů pro individuální rekreaci. Obec má 174 obyvatel.

Jablonné v Podještědí má přes 3 tisíce obyvatel. Historické jádro města je turisticky hojně navštěvovanou městskou památkovou zónou s řadou význačných historických budov.

Podralský nadační fond založený ZOD Brniště má za cíl všestranný rozvoj regionu Podralsko. Mezi projekty fondu patří například Stezka hastrmanů v Brništi, před otevřením jsou koňské jezdecké stezky. V tomto roce bude zahájena stavba ekologického a informačního centra v Brništi a zdárně se rozbíhá i projekt přeshraniční spolupráce “Šance pro zdravou budoucnost regionů Podralsko a Hornolužicko“.

Sdružení na záchranu kopce Tlustec je občanské sdružení usilující o záchranu přírodní lokality. Proti těžbě či proti pokusům obnovit těžbu vystupuje přes 14 let. Sídlí v Postřelné na úpatí kopce Tlustec.

STUŽ,  Společnost pro trvale udržitelný život je nezisková nevládní organizace (občanské sdružení) založená v roce 1992 z iniciativy prvního československého ministra životního prostředí Josefa Vavrouška. Základním cílem její činnosti je hledání cest k trvale udržitelnému vývoji lidské společnosti, k přibližování se ideálům humanismu a zároveň ideálům harmonie vztahů mezi člověkem a přírodou. S cílem zachovat život ve všech jeho formách a chránit přírodu jako celek, a to s vědomím odpovědnosti vůči dnešní i budoucím generacím.

Dětský domov ZŠ a MŠ Krompach -  zajišťuje výchovu a vzdělání opuštěným dětem.

AVE - poskytuje komplexní portfolio služeb odpadového hospodářství pro komunální a soukromé zákazníky a zajišťuje nejvyšší možnou technologickou a ekologickou úroveň zpracování odpadu.

Tlustec (591 m. n. m, ) je kopec ležící na severním okraji Ralské pahorkatiny, v okrese Česká Lípa, zhruba 2 km východně od obce Brniště. Kopec je znám hlavně díky kontroverzní těžbě čediče.

Přírodovědná inventarizace Tlustce z let 1985 - 1990 prokázala 300 druhů vyšších rostlin, 62 druhů ptáků, 18 druhů savců a stovky druhů bezobratlých živočichů. Orgány státní ochrany přírody připravují vyhlášení východních svahů za chráněné území.

Josef Vavroušek – tento náš první ministr životního prostředí byl zakladatelem a prvním předsedou Společnosti pro trvale udržitelný život. Letos by oslavil sedmdesátiny (narozen 15. září 1944).

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky