Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Den Dlaskova statku připomene 300 let jeho existence

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 21. 04. 2016 11:22
  • Rozvoj

Sdílet článek

Běžný den rodiny na statku, ale i mnoho dalšího, můžou zažít návštěvníci v sobotu 23. dubna v Dolánkách u Turnova. V pravé poledne tady začne Den Dlaskova statku, který přiblíží život v minulosti a současně tak připomene 300 let od jeho vzniku. 

„Muzeum Českého ráje v Turnově v roce 2016, ve kterém si Dlaskův statek v Dolánkách připomíná 300 let svého trvání, připravilo pro návštěvníky novou stálou expozici s názvem „Já Josef Dlask – návrat hospodáře“. Návštěvníky uvede do doby, kdy písmák Josef Dlask se svou rodinou trávil všední i sváteční dny ve své usedlosti,“ zve Vladimíra Jakouběová, ředitelka Muzea Českého ráje v Turnově.

Den návštěvníky uvede do doby, kdy písmák Josef Dlask (1782-1853) se svou rodinou trávil všední i sváteční dny ve své usedlosti. Dům i hospodářské budovy ožijí scénami, inspirovanými událostmi popsanými Josefem Dlaskem. Stejně tak i program, připravený na slavnostní otevření expozice folklórním souborem Furiant, uvede přítomné do společenského dění Dolánek v první polovině 19. století. Poprvé v historii Dlaskova statku bude stálá expozice instalována skutečnými událostmi, které se v tomto objektu odehrály.  

Slavnostní otevření nové stálé expozice uvedou náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Hana Maierová, starosta města Turnova Tomáš Hocke, za realizační tým muzea, které expozici připravilo Vladimíra Jakouběová a Alžběta Kulíšková. O oživení scén z Dlaskových zápisků se postará soubor Furiant z Malé Bělé. Úryvky z Dlaskových paměti přečte redaktor Českého rozhlasu David Hamr.

Přivítejte spolu s námi v sobotu 23. dubna hospodáře Josefa Dlaska a další historické postavy na Dlaskově statku v Dolánkách. Budete mít jedinečnou možnost vrátit se alespoň na chvíli do první poloviny 19. století.

 

Program:

12.00-13.00    běžný provoz statku – zametání, prádlo, nošení dřeva, apod.

13.00-14.00    zahájení, úvodní slova – úvodní slovo
14.00-14.30    polní práce (ženy, muži s motykami, hráběmi), kůň výjezd na pole dolní bránou   Dlaskova statku

14.30-15.00    představení knihy, Alžběta + čtení ukázek – končí ukázkou o návštěvě hraběte, propojení s příjezdem hrabat. Běžný provoz statku, úklid před posvícením Děti a hospodyně ve světnici

15.00               Příjezd hraběte a hraběnky s koňmi / Posvícení
Tanečky s Osmikráskou (lidová muzika) a lidová veselice. Úvodní tanec Dlask s paní hraběnkou (mazurka či menuet), druhý tanec Sousedská (Dlask s Dlaskovou)
Sedí se kolem stolu před statkem, tanec, (Mazura, Dvojpolka, Stodolička, Vrták) střídá se tanec a hudba.

15.45       Začne se chystat procesí. Povede ho sám Dlask a jdou v něm úplně všichni. Děti kytičky, věnečky z živého kvítí.

16.00       Procesí – vychází průvod z Dlaskova statku směrem k Ábelově mlýnu a zpět k Dlaskovu  statku k soše Panny Marie.

17.00       Konec procesí, návrat do statku - úklid statku (krmení živých zvířat, odnášení věcí), příprava na konec dne.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky