Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dar pro papeže i zápis do UNESCO. Crystal Valley propaguje sklářskou tradici již pět let

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 08. 08. 2024 12:54
  • Cestovní ruch
  • Kultura

Sdílet článek

Oblast světově jedinečné koncentrace a pestrosti sklářské, bižuterní, kamenářské a šperkařské tvorby a výroby. To je Crystal Valley – projekt, který již od roku 2019 spojuje místní firmy věnující se těmto tradičním odvětvím. Jeho cílem je přilákat více turistů a postavit na sklářském a bižuterním průmyslu a šperkařském umění nový směr v oblasti cestovního ruchu v kraji.

„Značka Crystal Valley je mimořádná příležitost pro cestovní ruch v regionu. Na začátku to nebylo snadné. Museli jsme si získat důvěru sklářských a šperkařských firem. To se, myslím, podařilo. Jsme k dispozici všem, kteří jsou aktivní a sami přicházejí s iniciativou. A do rodiny Crystal Valley se další firmy a živnostníci hlásí. Právě to je pro nás vizitka naší práce,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Crystal Valley prezentuje Liberecký kraj jako zásadní lákadlo pro místní i turisty z Česka a zahraničí. Kraj je oblíbenou turistickou oblastí, každoročně do něj proto míří tisíce návštěvníků za přírodou a sportem. Návštěvníci ale hledají také unikátní zážitky a takovým zážitkem může být to, že vidí na vlastní oči práci sklářů a výrobců šperků. Napříč Libereckým krajem je totiž více než 160 sklářských, bižuterních a šperkařských firem, živnostníků, muzeí a škol.

Za posledních pět let se v Libereckém kraji uskutečnila pod hlavičkou Crystal Valley celá řada akcí. Pravidelně se konaly Víkendy Křišťálového údolí či muzejní programy pro děti. Regionem jezdí křišťálové vlaky a Crystal Valley se stalo významným partnerem Dětského sklářského sympozia. Do Křišťálového údolí jsou zapojené také tematické akce, které v regionu působí pod hlavičkami sklářských měst, například IGS, Křehká krása a Skleněné městečko. Ruční výroba skla je zapsána na Seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.

Během několika let vznikla v regionu pod rukama sklářů a šperkařů z regionu unikátní díla, jako je například křišťálová schránka s ostatkem české světice a patronky Libereckého kraje svaté Zdislavy v Kunraticích u Cvikova či světelné instalace a lustry firem z Novoborska a oblasti Kamenického Šenova, které zdobí rezidence po celém světě, anebo šperky, jež nosí ženy v České republice i v zahraničí. Výrobky místních sklářů jsou ve všech koutech planety.

„V souvislosti s unikátním postavením místního sklářství a potenciálu, který v něm z hlediska cestovního ruchu vidíme, jsme uvažovali o tom, že bychom usilovali o získání pavilonu EXPO po ukončení Světové výstavy EXPO v japonské Ósace pro zřízení návštěvnického centra Křišťálového údolí. Nakonec jsme však, s ohledem na velikost prakticky využitelné plochy pavilonu, předpokládanou energetickou náročnost, s ohledem na skleněnou fasádu, a další okolnosti od tohoto záměru ustoupili. Návštěvnického centra se však nevzdáváme, řešit jej ale budeme jinak,“ dodala náměstkyně Květa Vinklátová.

Liberecký kraj podepsal smlouvu o převodu ochranných známek Crystal Valley a Křišťálové údolí se společností Preciosa, a.s. a Preciosa Lustry a.s. 17. května 2019. Cílem kraje bylo tehdy ze silného regionálního tématu skla, bižuterie a šperkařství vytvořit nabídku pro cestovní ruch. To se postupně daří.

Konkrétní přehled všech již uskutečněných akcí včetně plánů do budoucna naleznou zájemci zde: https://crystalvalley.cz/cs

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky