Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dalších osm krajských výrobků získalo ocenění Potravina roku

Mgr. Langer Jiří

  • 07. 10. 2011 16:49
  • Školství

Sdílet článek

 

Dalších osm výrobků z Libereckého kraje získalo dnes označení Regionální potravina, kterou uděluje  Ministerstva zemědělství. Letos ocenění na čtyři roky získaly krůtí párečky od Prominentu, sýr Gaston s bazalkou z Mlékárny Příšovice, Bio ovčí jogurt z farmy Josefa Pulíčka Držkovský řemeslný chléb, Lomnické kostky z JVS Semilské pekárny, světlý ležák František z Harrachovské sklárny a minipivovaru, červené kysané zelí firmy Samir a Český med z Podještědí od Jiřího Vomáčky.

Ceny převzali z rukou náměstka ministra zemědělství Romana Bočka a krajského radního pro zemědělství a životní prostředí Jaroslava Podzimka. Akce se zúčastnili rovněž náměstek hejtmana LK Vít Příkaský, předseda Zemědělského výboru krajského Zastupitelstva LK Milan Šír, předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Martin Balatka a jeho místopředseda Robert Erlebach,

Soutěž o regionální potravinu se uskutečnila už podruhé. Letos komise vybírala z 32 produktů od 17 malých a středních potravinářských firem a živnostníků z celého kraje.

V Libereckém kraji má už takové označení 13 produktů. Do prvního ročníku se vloni přihlásilo 37 výrobků od třinácti výrobců. Prestižní cenu za rok 2010  v kategorii mléko a mléčné výrobky získal sýr Pivník jako od babičky z mlékárny Jiřího Vrkoslava, majitele farmy v Dolenci – Zlatá Olešnice. V kategorii alkoholických a nealkoholických nápojů obsadila první místo Jablečná šťáva 100% společnosti Stará dáma Křižany. Nejlepším pekařským výrobkem   je Českolipský kulatý chléb z Jizerských pekáren. V kategorii masných výrobků získala ocenění Lomnická tlačenka světlá ze společnosti Lomnické jatky, a.s. Na závěr převzal certifikát včelař Vladimír Davídek ze Vsi za svůj med, kupodivu v kategorii ovoce a zelenina.

Cílem soutěže, kterou financuje Ministerstvo zemědělství, je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin.

„Je to další významná akce, která prezentuje a propaguje výrobky místních zemědělců a potravinářů. I Liberecký kraj organizuje obdobnou soutěž o Výrobek Libereckého kraje. Letos jsme předávali na Dožínkách ve Smržovce i již po osmé,“ připomněl Jaroslav Podzimek.

Prodejní výstava regionálních výrobců potravin, ochutnávky místních specialit a prezentace poskytovatelů služeb v agroturistice byla doprovázena kulturním programem, který  tradičně moderoval Tomáš Krejčíř a vystoupili v něm například  zpěváci  Heidi Janků a Martin Maxa. Výstavu letos již popáté připravila Regionální agrární radaLibereckéhokraje ve spolupráci s Libereckýmkrajem. Partnerem akce bylo poprvé Obchodní centrum FORUM Liberec, kde se konalo České švestkobraní na podporu regionálních producentů ovoce.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky