Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Čtrnáctý Leaderfest přinese setkání místních akčních skupin a nabídne i venkovskou tržnici

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 03. 06. 2024 09:13
  • Rozvoj

Sdílet článek

Největší festival místních akčních skupin v Česku a zároveň setkání všech přátel a významných aktérů rozvoje venkova z evropských zemí pracujících metodou leader – to je každoroční Leaderfest. Ten letošní se koná od 5. do 7. června v Harrachově.

Přináší i dvě akce pro veřejnost. Pro odborníky je na středu 5. června od 9.30 připraven seminář Agrolesnictví, který přiblíží téma adaptace na klimatickou změnu cestou udržitelného zemědělství i legislativu a dostupné dotační tituly. Pro každého jsou v programu venkovské trhy ve čtvrtek 6. června od 14.00. Obě akce se konají v Kulturním centru Harrachov, případně jeho blízkém okolí.

Program tohoto, jíž 14. ročníku Leaderfestu je příležitostí nejen k výměně zkušeností a sdílení dobré praxe, ale také k přátelskému setkávání těch, kteří aktivně podporují rozvoj venkova. V tomto duchu se nese i program, jehož součástí jsou exkurze, workshopy a společenské večery v hotelu Sklář a kulturním centru. Zúčastní se jej přes čtyři sta lidí z celé republiky, především z místních akčních skupin.

Pořadatelem Leaderfestu 2024, který se koná za podpory Libereckého kraje, je Místní akční skupina Rozvoj Tanvaldska ve spolupráci s Národní sítí Místních akčních skupin České republiky a krajskou sítí Místních akčních skupin Libereckého kraje. Záštitu nad akcí převzal hejtman Libereckého kraje Martin Půta a členové rady Libereckého kraje Jiří Ulvr a Václav Židek.

Místní akční skupina je na politice nezávislé společenství občanů, neziskových organizací, soukromé podnikatelské sféry a veřejné správy, které spolupracuje na rozvoji venkova, zemědělství a získávání finanční podpory z Evropské unie a z národních programů. Základním cílem skupin je zlepšování kvality života a životního prostředí ve venkovských oblastech. Jedním z nástrojů je také získávání a rozdělování dotačních prostředků.

Místní akční skupiny pracují formou komunitně vedeného místního rozvoje a metodou leader, mezi jejíž základní principy patří rozvoj regionů založený na plánech a strategiích, které vznikají takzvaně zdola, v partnerství s místními obyvateli, podnikateli, spolky a samosprávami.

Zkratka leader pochází z francouzského spojení Liaison Entrée Actions de Développement de Économie Rurale, které znamená Propojení aktivit rozvíjejících venkovskou ekonomiku. Základními sedmi principy této metody jsou přístup zdola nahoru, partnerství veřejných a soukromých subjektů, tvorba místní rozvojové strategie, integrované a vícesektorové akce, inovativnost v řešení problémů venkovských regionů, síťování a výměna zkušeností mezi aktéry rozvoje a spolupráce v rámci společných projektů místních akčních skupin v rámci státu, Evropské unie a dalších zemí.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky