Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

ČRDM zprostředkovává pro MŠMT průzkum zájmu o zjednodušené projekty, tzv. šablony vhodné i pro malé neziskovky - do 10. prosince 2017

Ivana Hujerová

koordinátorka neziskového sektoru a místní Agendy 21

  • 04. 12. 2017 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Vážené organizace, pracující s dětmi a mladými lidmi,

v současné době se otevírá nová možnost pro získání finančních prostředků na vaši činnost. Jedná se převážně o prostředky z rozpočtu EU, resp. Evropského sociálního fondu a to z operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV). Pro NNO je lákavé především to, že se jedná o zjednodušené projekty, tzv. šablony, které jsou po administrativní stránce dostupné i malým organizacím. MŠMT, které řídí celý operační program, si je vědomo, že čerpání prostředků z ESF bývá velmi administrativně náročné, a proto připravilo tuto zjednodušenou možnost. V tuto chvíli probíhá průzkum zájmu o šablony ze strany NNO, věnujte prosím pozornost textu níže.

Co jsou to šablony pro NNO?

Celé to funguje tak, že MŠMT nejdříve identifikuje potřeby v terénu, pak se snaží popsat aktivity, které by vedly k uspokojení potřeb co největšího počtu žadatelů a zároveň by byly v souladu s cíli operačního programu. Následně vytvoří „šablony“ a nabídne je NNO k využití.

Výhoda zjednodušeného vykazování výdajů je mj. ta, že příjemce nedokládá seznam skutečných nákladů, ale pouze důkazy o tom, že aktivita proběhla. Prostředky, které organizace přijme, může zčásti použít na realizaci a administraci jednotlivých aktivit, zbytek může vyplatit, například na DPP přímým realizátorům (vedoucím apod.).

Takováto podpora již proběhla ve školách. Začátkem příštího roku budou vyhlášeny šablony, které budou určeny mj. pro zájmové vzdělávání, tedy hlavně pro domy dětí a mládeže.

Jako členové monitorovacího výboru OP VVV, nominovaní seskupením NNO Partnerství 2014+ jsme dlouho usilovali o to, aby podpora vzdělávání nešla pouze institucím, zapsaným ve školském rejstříku, ale i organizacím, které pracují s dětmi a mládeží mimo školu.

Poprvé se nám to povedlo ve výzvě Budování kapacit II, kde se někteří z vás ucházeli o podporu pro vytvoření a pilotáže vzdělávacích programů. Další příležitostí by mohla být zamýšlená výzva šablon pro NNO.

Šablony pro NNO budou vycházet z již realizovaných šablon pro školy. Výhoda tohoto postupu je ta, že způsob kalkulace jejich jednotkové ceny jsou již projednány a schváleny Evropskou komisí. Jednání se již tedy nepovedou o způsobu kalkulace ceny, ale spíše o úpravách jejich obsahu, který bude specifický oproti školnímu prostředí.

Kompletní informace a formuláře k vyplnění:  http://sites.google.com/crdm.cz/sablonypronno

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky