Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu

Upozornění

Poctu hejtmana Libereckého kraje letos obdrželo deset osobností, jedna z cen byla udělena in memoriam.

Více informací
Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Členové Rady LK diskutovali s podnikateli na jabloneckém Petříně

Šírová Květa

  • 24. 03. 2011 13:35
  • Školství

Sdílet článek

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler společně se statutární náměstkyní Lidií Vajnerovou, svými náměstky Vítem Příkaských a Radkem Ciklem a radním pro ekonomiku Zdeňkem Bursou diskutovali včera na Petříně v Jablonci nad Nisou o aktuálních problémech, které trápí jablonecké podnikatele.

Setkání organizovala Okresní hospodářská komora v Jablonci nad Nisou a zúčastnila se ho také senátorka Parlamentu ČR Soňa Paukrtová nebo starosta Jablonce nad Nisou Petr Beitl a další hosté.

V úvodu večera představil hejtman podnikatelům možnosti obchodování v netradičních destinacích a seznámil je s výsledky jednání o spolupráci, která probíhala při návštěvách italské provincie Marche a turecké provincie Bursa, kam členové Rady LK na pozvaní tamějších guvernérů odcestovali v uplynulých dvou týdnech. Zároveň připomněl podnikatelům možnost čerpání finančních prostředků z dotačních titulů. Například z prostředků fondů EU (regionální operační programy) a připomněl také Grantové programy Libereckého kraje.    

„V Bruselu se již nyní projednává další plánovací období na čerpání finančních prostředků, a to na roky 2013 až 2020. Od roku 2013 vymizí regionální operační programy a EU bude dávat velký důraz na inovační technologie pro konkurenceschopnost a zvýšení zaměstnanosti. Finanční prostředky, které nyní jdou do regionálních operačních programů převede právě na podporu inovačních technologií a zvýšení zaměstnanosti,“ řekl hejtman v úvodní řeči.

Upozornil také na možnost žádání o finanční dotace z přímých výzev, které spravuje EU a její komise.

„Tyto výzvy se v ČR příliš nevyužívají, ale je jich kolem pětiset, odkud se dají finanční prostředky čerpat. Tyto tituly monitoruje zástupce Libereckého kraje v Bruselu Lukáš Vorel, na kterého se podnikatelé mohou obrátit,“ doplnil hejtman.

Náměstek hejtmana Vít Příkaský informoval o možnostech bezplatné služby pro informování o dotačních titulech, a to formou elektronické komunikace s pracovníkem Krajského úřadu: „Na webových stránkách Libereckého kraje je umístěn formulář projektového záměru, kde tazatel zadá pouze stručný název projektu a některé nacionále a pracovník, který se zabývá správou tohoto formuláře vytipuje konkrétní dotační titul.“

Předseda představenstva Krajské hospodářské komory Liberec Vladimír Opatrný seznámil přítomné podnikatele také se záměrem vybudování Centra na podporu rozvoje bižuterní výroby:

„Domníváme se, že toto centrum bude mít vliv také na zintenzivnění cestovního ruchu v našem regionu. Podobné zařízení již existuje v zahraničí a ročně přitáhne statisíce návštěvníků.“

Předseda HK Opatrný také poděkoval hejtmanovi LK Stanislavu Eichlerovi, že jako jeden z mála politiků komunikuje s Hospodářskou komorou a řeší s nimi aktuální problémy podnikatelské sféry.

V závěrečné diskusi se podnikatelé zajímali především o vývoj vzdělávání v Libereckém kraji. Poukazovali na zastaralé vybavení středních škol a učilišť. Zajímali se o reformu školství, jak z pohledu ministerstva, tak z pohledu Libereckého kraje, a také o optimalizaci školství, o jejíž podobě bude hlasovat krajské zastupitelstvo na svém jednání v úterý 29.3.

Setkání podnikatelů se členy Rady LK a zástupci Hospodářské komory bylo obohaceno o vystoupení kytaristy a zpěváka Jirky Samka z dětské kapely Nautica z Jablonce nad Nisou.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky