Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Chystá se krajská konference neziskových organizací Libereckého kraje

Mgr. Langer Jiří

  • 11. 11. 2014 15:49
  • Rozvoj

Sdílet článek

 „Neziskovky Libereckého kraje, z.s.“ – zkráceně také NELI, působí v Libereckém kraji od září letošního roku a jde o novou zastřešující organizaci, která má za úkol nastavit dlouhodobou spolupráci vzájemně nezávislých neziskových organizací působících v LK.

„Tato forma spolupráce umožňuje společné vyjednávání s veřejnou správou či jinými institucemi, vytvoření jednotné strategie a usnadní také řešení některých problémů,“ uvedla Pavla Haidlová, předsedkyně NELI.

Nejbližší akcí Neziskovek Libereckého kraje bude podle ní I. Krajská konference, která se s podporou kraje uskuteční 20. listopadu 2014 od 16 hodin v sídle Krajského úřadu v Liberci. Kromě představení NELI budou součástí programu krátké přednášky (zpráva z XI. Konference Památkové péče v OS, Sociální podnikání a Účetnictví NO). Na základě dobré strategie a spolupráce je možné zvýšit vliv neziskových organizací při prosazování jednotlivých cílů i při tvorbě konkrétní legislativy.

„Důležitým faktorem je v neposlední řadě i navazování kontaktů mezi jednotlivými neziskovými organizacemi v kraji, koordinace aktivit a možnost větší prezentace. NELI svým členským organizacím nabízí i kvalitní vzdělávání a poradenství,“ vysvětlila předsedkyně NELI.

Na území kraje mají neziskové organizace různá zaměření, proto ustanovila NELI za svůj poradní orgán osmičlennou oborovou radu složenou ze zástupců členských organizací zastupujících a působících v dané oblasti 1. Senioři, 2. Oblast zdravotní a sociální, 3. Děti a mládež, 4. Kultura, 5. Kulturní dědictví – památky a cestovní ruch, 6. Sport, 7. Ekologie, enviromentální výchova, ochrana přírody, 8. Ostatní organizace – jinde nezařaditelné.

 

Názorným příkladem dobré spolupráce zastřešující členské organizace je XI. mezinárodní konference Památkové péče v občanské společnosti TROSKY 2014, která se konala v penzionu Hamštejn (Koberovy) 24. – 26. října 2014. Uspořádali ji členové Občanského sdružení Ochrana Klokočských skal s podporou Neziskovek Libereckého kraje, z.s. pod záštitou Hany Maierové, náměstkyně hejtmana Libereckého kraje pro cestovní ruch, památkovou péči a kulturu a s finanční podporou Libereckého kraje, odboru regionálního rozvoje a radní Ivany Hujerové.

Program konference obsahoval 13 odborných přednášek spojených s prohlídkou památek a zajímavostí v kraji. Součástí bylo i vyhodnocení devátého ročníku mezinárodní výtvarné soutěže „Vezmi žlutou barvičku…“ a předání ocenění za nejlepší díla. Během tří dnů bylo možné vyslechnout přednášky z oblasti ochrany památek, historie, archeologie i archivnictví. S jejich obsahem přítomné seznamoval prof. V. Liška z Památkové komory ČR, archeolog Severočeského muzea Mgr. P. Brestovanský, PhDr. O. Bastl z Archivu hl. m. Praha, MVDr. B. Kubát a další. Exkurze vedly na Dubecko k právě obnovované kapli svatého Jana Nepomuckého, do Jíloveckých roubenek, sklářské dílny Lenky Vanclové z o.s. Zrnko Naděje, pilníkářské dílny apod.

Výstupem z konference bude aktualizovaný adresář NNO a dalších institucí, které spolupracují v rámci Ochrany kulturního dědictví, a sborník příspěvků, který vyjde ve spolupráci s Památkovou komorou ČR v průběhu prvního čtvrtletí roku 2015.

Více informací získáte na www.neli-lbc.cz 

.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky