Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Český rozhlas je tu už sto let, ukazuje výstava v českolipském muzeu

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 31. 08. 2023 11:23
  • Kultura

Sdílet článek

Sto let Českého rozhlasu připomíná výstava, která bude od 1. září do 22. října k vidění v Síni Josefa Maštálka ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě. Skládá se z patnácti fotografií z archivu Českého rozhlasu a její součástí jsou i QR kódy, které po načtení telefonem umožňují okamžité přehrání dobových zvuků spojených s danou fotografií prostřednictvím audioportálu a mobilní aplikace mujRozhlas. Výstavní panely doplňují radiopřijímače ze sbírek muzea.

Český rozhlas nás provázel a provází jak v těžkých dobách, tak zprostředkovává nejlepší okamžiky naší země. Působily a působí v něm jedny z nejlepších novinářských osobností, které máme. Moc si vážím práce lidí v Českém rozhlase a přeji si, aby kvalitu, která je s ním spojená, uchovával jako tu nejcennější hodnotu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Fotografie a přiložené zvukové záznamy provedou stoletím Českého rozhlasu, které je spjaté se stoletím československé státnosti. Je možné si poslechnout záznam proslovu Tomáše Garrigua Masaryka k 10. výročí Československé republiky z 28. října 1928 nebo se seznámit s tím, do jakých okolních zemí sahalo vysílání Radiojournalu ve 30. letech 20. století.

Mimořádnou úlohu sehrál Český rozhlas v květnových dnech roku 1945, kdy jeho vysílání napomáhalo organizovat povstání proti německým okupantům. Fotografie ve výstavě zachycuje ozbrojené obránce v podzemí budovy na Vinohradské třídě v Praze a ve zvuku lze slyšet dochované povstalecké vysílání.

V roce 2020 odehráli v beskydské krajině hudebníci a zvukoví umělci unikátní koncert jako poděkování přírodě – fauně, flóře, větru, vodě i tichu – za to, že jsou stále součástí prostředí, ve kterém jsme my lidé schopni přežít. I tento Koncert pro zvěř Českého rozhlasu Vltava je součástí výstavy.

Více o historii rozhlasového vysílání nabízí výstava Český rozhlas 1923 – 2023, která trvá do konce roku v Národním technickém muzeu v Praze.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky